Jan Jemelka. Vitráže a grafiky

Datum28. 04.-03. 09. 2023
Místo konáníMuzeum a galerie v Prostějově
OrganizátorMuzeum a galerie v Prostějově

Výstava vznikla při příležitosti 70. narozenin akademického malíře, grafika a vitrážisty Jana Jemelky a prezentuje autorovu tvorbu, která by mohla nést motto "práce z doby svobody". Jde o díla, která autor vytvořil po revoluci. Výstava tak neplánovaně a svým způsobem navazuje na výstavu Posvátné umění v nesvaté době, kterou v letošním roce představilo Muzeum umění v Olomouci. Mapovala práce umělců, kteří tvořili duchovní umění během komunistické totality a mezi vybranými autory byla představena a zahrnuta do katalogu i díla Jana Jemelky. Na prostějovské výstavě budou poprvé veřejnosti představeny návrhy na vitráže pro Národní dům v Prostějově, které byly v roce 2016 na zadání představitelů magistrátu města Prostějov autorem zhotoveny, ale nikdy nebyly osazeny v podobě vitráží. Zároveň bude mezi jinými ke zhlédnutí také grafika s názvem Let poštolky – Zimní let, která získala ocenění Grafika roku 2016, vitráže a vybrané realizace vitrážové tvorby za posledních téměř 35 let.

Nad výstavou převzal záštitu radní pro kulturu a památkovou péči Olomouckého kraje Bc. Jan Žůrek a primátor statutárního města Prostějov Mgr. František Jura. 

Výstavu můžete navštívit do 3. září, vernisáž se uskuteční 27. dubna v 17:00 hodin v hlavní budově Muzea a galerie v Prostějově, nám. T. G. Masaryka 2

Jan Jemelka. Vitráže a grafiky


Poslední změna 20. 04. 2023 15:07:16