Jan Blahoslav, rodák z Přerova

Datum21. 02.-28. 05. 2023
Místo konáníchodba ve 2. patře přerovského zámku
OrganizátorMuzeum Komenského v Přerově

Muzeum Komenského v Přerově připravilo u příležitosti 500. výročí narození významného humanisty, spisovatele, překladatele, přerovského rodáka a biskupa jednoty bratské, Jana Blahoslava celou řadu akcí. Tato výstava patří k jedné z nich – připomene Blahoslavovy nejdůležitější práce, především jeho překlad Nového zákona z původních biblických jazyků a práci Gramatika česká. Pojednáno bude také o redakci bratrských kancionálů v souvislosti se vznikem bratrské tiskárny v Ivančicích. V návaznosti na stálou expozici představí výstava blíže jeho život a vazby na rodné město. Výstavu mohou návštěvníci zhlédnout až do 28. 5. 2023 v rámci vstupného do stálých expozic nebo samostatně.

V rámci výstavy zároveň připomene 100. výročí odhalení pomníku Jana Blahoslava na Horním náměstí – v sobotu 20. května proběhne akce pro veřejnost v prostoru Horního náměstí s názvem „Hledání Blahoslavova rodného domu“.

Informace o dalších akcích v rámci projektu Jan Blahoslav, rodák z Přerova najdete na sociálních sítích (FB, IG) nebo na webu muzea: https://prerovmuzeum.cz/

Jan Blahoslav, rodák z Přerova


Poslední změna 20. 04. 2023 08:36:06