Jak se dnes žije ve Španělsku a Katalánsku?

Datum24. 02. 2020
Místo konáníOranžerie ve Smetanových sadech v Olomouci
OrganizátorVýstaviště Flora Olomouc, a.s.

V rámci projektu „Co jsme se ve škole neučili, a přesto bychom chtěli vědět“ se v pondělí 24. února 2020 v 18 hodin uskuteční v rekonstruované Oranžerii ve Smetanových sadech první z cyklu přednášek.

Při té první se setkáme s předním českým hispanistou doc. Jiřím Chalupou, který přednáší na  univerzitách v České republice, na Slovensku a ve Španělsku. S jeho jménem se někteří setkali při čtení knih, které pravidelně vydává.

Tentokrát se s ním vydáme na krátkou procházku dnešním Španělskem, zemí rychlovlaků i korupce v nejvyšších patrech společnosti. Zemí skvělých fotbalistů i chronické nezaměstnanosti. Zemí, kde se z městských aglomerací stávají evropské metropole, zatímco se venkov beznadějně vylidňuje. Zemí, kterou trápí fenomén tzv. Generace Nini i velmi vážné problémy s katalánským nacionalismem, jemuž věnujeme zasloužený prostor. A v neposlední řadě zemí, která se znovu vyrovnává s kontroverzní minulostí, i když se po celé dekády věřilo, že k definitivnímu a úspěšnému vyrovnání již kdysi došlo. Zemí, kde politická scéna v posledních několika letech doznala naprosto historických změn a stává se do jisté míry jakousi laboratoří Evropy.

Jak se dnes žije ve Španělsku a Katalánsku?


Poslední změna 10. 02. 2020 15:04:31