Interaktivní rozcestník pro uprchlíky i pro ty, co jim pomáhají

22. 11. 2022

Olomoucký kraj připravil webové rozhraní, na němž se nachází důležité informace a nabídky pomoci pro ukrajinské uprchlíky. Stránky ukrajina.krajpomaha.cz (v češtině) a ukrajina.krajpomaha.cz/ua/ (v ukrajinštině) jsou určeny jak občanům z Ukrajiny (záložka Potřebuji pomoc), tak i neziskovým organizacím, samosprávám či ubytovatelům (záložka Nabízím pomoc), kteří se angažují v pomoci.

„Těžiště krajské pomoci Ukrajině a ukrajinským běžencům se už dříve přesunulo z olomouckého  KACPU do terénu. I proto se ujala myšlenka této formy podpory. Na novém webu dochází k přenosu informací, síťování i zprostředkování pomoci, kterou v Olomouckém kraji nabízí celé spektrum aktérů podílejících se na integračních aktivitách,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.  

Na stránkách jsou dostupná sdělení o materiální pomoci, zaměstnávání, ubytování a poradenství v celé řadě dalších oblastí, které se týkají uprchlíků žijících v Olomouckém kraji. Doplňkem je kalendář akcí.

Na vzniku informační platformy se vedle krajské samosprávy podílelo Středisko sociální prevence Olomouc, Člověk v tísni a olomoucké Centrum na podporu integrace cizinců.  

„Účelem rozcestníku je poskytnout zájemcům především lokální informace. Mohou to být pravidelné nebo jednorázové události, jako třeba volnočasové aktivity, přednášky a jiné zajímavosti. Prostřednictvím formuláře na stránkách je může vkládat každý, kdo má co nabídnout. Sdělení se automaticky odešle správci webu a po schválení bude zveřejněno. K lidem se dostane rychleji, pokud bude součástí i vyplněný ukrajinský překlad,“ podotkl ředitel olomoucké pobočky Člověka v tísni Michal Láš. 

„Na stránkách jsou informace k jednotlivým oblastem rozděleny do tří částí. V první jsou obecné zprávy sloužící k základní orientaci, např. jak je v České republice poskytovaná zdravotní péče. Ve druhé části jsou užitečné odkazy na weby se stejným tématem a ve třetí, nejdůležitější části, jsou konkrétní nabídky pomoci v Olomouckém kraji,” popsala strukturu webu ředitelka Střediska sociální prevence Olomouc, příspěvkové organizace Simona Dohnalová.  

„Stránky rozcestníku jsou pro tuto chvíli hotové. Důležité bude udržet jejich aktuálnost tak, aby byly stále užitečné. S tím mohou významně pomoci všichni, kterých se informace týkají, ať už pomoc nabízejí nebo ji hledají. Aktuálnost bude jedním z výsledků široké spolupráce na integraci ukrajinských uprchlíků v Olomouckém kraji,“ dodal Ivo Slavotínek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

„Je samozřejmě důležité, aby veškerý obsah webu byl v češtině i ukrajinštině. U nás v centru pracují ukrajinští tlumočníci, kteří texty na web překládali,“ doplnila vedoucí Centra na podporu integrace cizinců pro Olomoucký kraj Vendula Zapletalová.

Interaktivní rozcestník pro uprchlíky i pro ty, co jim pomáhají
Interaktivní rozcestník pro uprchlíky i pro ty, co jim pomáhají


Poslední změna 22. 11. 2022 11:20:34