Informace ministerstva průmyslu a obchodu v oblasti energií

24. 11. 2022

Úsporná opatření mohou pomoci domácnostem, podnikům i obcím omezit dopady vysokých cen energií. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nabízí možnost si nechat zdarma v této oblasti poradit. Tuto službu poskytují kvalifikovaní energetičtí odborníci sdružení pod značku EKIS. Jejich služby navíc MPO nově rozšiřuje tak, aby tito konzultanti mohli po domluvě s představiteli obcí vyjet přímo za občany, a rady ohledně energií tak poskytovat na více místech po celé republice.

České domácnosti spotřebovávají v průměru o 20 procent energií více, než jaký je průměr v rámci EU a mají dokonce třetí nejvyšší spotřebu v EU na vytápění. To znamená, že právě v oblasti energetických úspor a rozumného snižování spotřeby spočívá velký potenciál české energetiky, jak se postavit současné krizi způsobené ruským zneužíváním energetiky jako zbraně.

„Úspory energií pomáhají snižovat účty za energie napřímo, ale nižší spotřeba energie tlačí také na pokles cen energií na světových trzích. Úspory energie jsou důležité samozřejmě také z hlediska zajištění dostatečných zásob plynu po celou zimu. Proto je naším cílem poskytnout veřejnosti v oblasti úspor energií maximální podporu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že právě bezplatné služby energetických specialistů jsou jedním z jejích forem. Celkem je v této poradenské síti MPO sdruženo 224 odborníků z 36 měst.

„Odborníci dokáží domácnostem, ale i firmám či obcím poradit s nejrůznějšími opatřeními – od výběru úsporného osvětlení, přes správné vytápění a plánování rekonstrukce až po velké projekty energeticky úsporných staveb. Pomohou také s dotacemi, tvorbou dotační žádosti i s další administrativou pro získání dotace. Nově také bezplatně připraví návrh energetických opatření,říká ministr Síkela.

Více informací získáte z přiložených dokumentů.

Ilustrační foto
Soubor typu pdfPrůvodní dopis MPO(465,2 kB)stáhnout
Soubor typu pdfDoporučení ke kontraktaci elektřiny a plynu (151,1 kB)stáhnout
Soubor typu pdfManuál úspory veřejné budovy, domácnosti(776,3 kB)stáhnout
Soubor typu pdfRady s energiemi, nová služba zdarma(184,4 kB)stáhnout


Poslední změna 24. 11. 2022 20:20:39