Hlasujte pro nejvýjimečnější kulturní počin. Zvítězí festival, výstava, nebo obnova památky?

28. 03. 2023

Olomoucký kraj žije kulturou. Po celý loňský rok mohli lidé navštěvovat festivaly, představení, výstavy nebo také nově zrekonstruované památky. Nejvýjimečnější počin v oblasti kultury za rok 2022, který je přihlášen do krajské soutěže, můžou lidé vybírat do konce března. Přehled nominovaných osobností a projektů naleznou zájemci na webu www.cenykraje.cz. 

„Letos mohou lidé volit z deseti nominací – je mezi nimi několik hudebních festivalů, například pouliční festival Olomouc (o)žije, originální výstava Vlastivědného muzea v Olomouci Dětský svět nebo příkladná rekonstrukce zámku Skalička,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Právě Cena veřejnosti je jednou z kategorií, ve kterých se ocenění udělí. Svým hlasem mohou lidé rozhodnout prostřednictvím internetové ankety na výše uvedené webové stránce. Vítěze ostatních kategorií vyhlásí krajské zastupitelstvo. Na slavnostním předávání 19. dubna v Moravském divadle Olomouc obdrží vítězné osobnosti od zástupců kraje umělecké dílo sklářského výtvarníka a designéra Davida Valnera.

„Těší mě, že i letos budeme moci vítěze ocenit uměleckým dílem od výtvarníka s vazbou na Olomoucký kraj, který do jeho pojetí obtiskne specifika krajské kultury a přitom vnese autorskou originalitu,“ dodal radní Žůrek.

Ceny za přínos v oblasti kultury vyhlašuje Olomoucký kraj od roku 2006. Za tu dobu vyznamenal řadu osobností i významných kulturních počinů napříč celým regionem. Loňská cena veřejnosti putovala do Základní umělecké školy Jeseník za její koncert k padesátému výročí založení Dechového orchestru mladých.

Vyberte nejvýjimečnější kulturní počin. Festival, výstava, nebo obnova památky?


Poslední změna 30. 03. 2023 12:04:22