Hejtmanství podpoří stavbu chodníků i oblíbené farmářské trhy

13. 05. 2022

Celkem 37 miliónů korun letos investuje Olomoucký kraj do podpory venkova, a to prostřednictvím tří dotačních titulů. První z nich se zaměřuje na budování a opravu obecní infrastruktury, další dva řeší projektovou a plánovací dokumentaci.

„Největší zájem byl o dotace na budování infrastruktury. Obce mohou z těchto dotací hradit například opravu místních komunikací, stavbu chodníků, veřejného osvětlení nebo třeba realizaci inženýrských sítí,“ uvedl Jan Šafařík, náměstek Olomouckého kraje odpovědný z územní rozvoj. Kraj tímto způsobem podpoří 66 obcí.

Podpora místních produktů

S rozvojem venkova souvisí také podpora místních produktů. Konkrétně hejtmanství podpoří značení regionálních výrobků a pořádání farmářských trhů, kde si lidé mohou regionální potraviny zakoupit. Na oba tyto dotační tituly půjde 650 tisíc korun. Krajské dotace podpoří značky Jeseníky originální produkt a Haná regionální produkt. Mezi podpořené prodejní akce se letos zařadí třeba farmářské trhy ve Šternberku, Jeseníku a v Olomouci.

„Využívání regionálních produktů je ekonomicky a ekologicky správný krok, proto si zaslouží naši podporu,“ doplnil náměstek Šafařík.

Ilustrační foto


Poslední změna 13. 05. 2022 08:29:16