Hejtman, senátor a starostka chtějí změnit zákon

17. 07. 2019

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, senátor Mirek Adámek a starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová zpracovali návrh úpravy zákona o místních poplatcích, který reguluje platbu za pobyt hostů v lázeňských zařízeních. Současná podoba legislativní normy totiž může lázeňská města a obce v regionu připravit o statisíce korun.

„Novelizovaný zákon obsahuje problematický bod – ten z úhrady místních poplatků vyjímá klienty lázní čerpající takzvanou komplexní péči. To může připravit obce o nemalé finanční prostředky, které většinou stejně investují zpět do zvelebování lázeňských areálů,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Pokud se změnu současného návrhu zákona nepodaří prosadit, může třeba Jeseník přijít o příjmy v řádech statisíců korun ročně. „Norma navíc znevýhodňuje některé klienty lázní před ostatními. Jedni by platit museli, druzí ne,“ dodala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Změnu legislativy předloží zákonodárcům senátor za Šumpersko a Jesenicko Mirek Adámek. „Věřím, že pro úpravu zákona získáme dostatek hlasů nejen v Senátu, ale při následném projednávání i ve Sněmovně,“ dodal Adámek. Jeho návrhem se senátoři budou zabývat už tento týden.

Novela zákona ovlivní příjmy mnoha měst a obcí. Na území Olomouckého kraje poskytuje služby druhý největší počet lázeňských zařízení v České republice.

Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník


Poslední změna 17. 07. 2019 07:51:04