Haptické mapy pro celou Českou republiku

24. 03. 2014

Do světově ojedinělého projektu se pustil Seznam.cz. Současně s novou podobou Mapy.cz představí od dubna také haptické mapy pro celou Českou republiku, které uvítají nevidomí a slabozrací uživatelé.

Mapový portál napříště umožní snadno otevřít speciální mapové sady, jako jsou zimní či cyklistické mapy. Objeví se v nich i Seznam.cz Panorama – nejprve ve vybraných místech, do konce roku pak po celé republice. Služba nabídne i 3D mapy, jako ukázka v dubnu poslouží Špindlerův Mlýn, další města budou postupně přibývat. Praktickou novinkou je vyhledávání a plánování cest veřejnou dopravou.

Haptické mapy slouží nevidomým a slabozrakým. Používají specifický mapový klíč, který generuje černobílé mapy, které po tisku na speciální papír a za použití tzv. fuseru nabobtnají do hmatem čitelné podoby. Mapy budou od 1. dubna k dispozici na specializované stránce hapticke.mapy.cz optimalizované pro tisk a skládání jednotlivých vytištěných listů map.

Celý projekt vývoje haptických map je odrazem dlouhodobé spolupráce společnosti Seznam.cz s univerzitními pracovišti, konkrétně pak se střediskem Teiresiás Masarykovy univerzity a střediskem Elsa při ČVUT. Seznam.cz do společného projektu poskytl svá data a vyrobil technologie, vysokoškolská pracoviště v praxi odladila podobu map, tedy značkový klíč, hustotu a rozmístění prvků na mapách a podobně.

Podrobně byl tento projekt představen 15. března na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha.

Soubor typu .pdfKonference INSPO - haptické mapy(688,7 kB)stáhnout


Poslední změna 24. 03. 2014 14:04:14