Dofoukejte kola a promažte přehazovačky. Kraj podpoří cyklodopravu

23. 02. 2023

Olomoucký kraj letos šlápne do pedálů – a to doslova. Na podporu cyklistů totiž vyčlení milióny korun. A zdaleka nepůjde jen o stavbu nových cyklostezek. Krajská koncepce cyklodopravy má totiž mnohem širší záběr.

„Zhruba půl miliónem korun letos podpoří kraj autobusové linky, které umožňují přepravu kol. Zaměříme se také na cykloturistiku, pomocí cyklodopravy chceme propojit náš kraj se sousedními regiony a například i s Polskem,“ vysvětlil Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy a sportu.

Všemi vyjmenovanými plány a záměry, ale i mnoha dalšími, se zabývá schválená koncepce cyklodopravy v Olomouckém kraji. Pokud jde o populární stavbu cyklostezek, hejtmanství na ně letos uvolní jedenáct miliónů korun.

„Prostřednictvím krajského koordinátora jsou jednotlivé projekty řízeny tak, aby na sebe navazovaly a měly smysl – aby se zkrátka nestalo, že cyklostezka povede odnikud nikam nebo že na ní budou chybět odpočívadla,“ dodal náměstek Zácha.

Součástí plánovaných aktivit kraje je i lepší označení cyklotras nebo dopravní výchova malých cyklistů ve spolupráci s organizací BESIP.

archivní foto


Poslední změna 23. 02. 2023 13:03:32