Ceny v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple. Kraj udělil ceny v oblasti kultury

Výjimečné krajské kulturní počiny za rok 2023, ať už se jedná o literaturu, péči o kulturní dědictví, tradiční lidovou kulturu či výtvarné umění, ocenil Olomoucký kraj. Ve čtvrtek 18. dubna si do Červeného kostela přišlo pro své tituly celkem třináct nominovaných. Ceny měly letos podobu zvířecí sošky, která vždy danou kategorii symbolizovala. Vytvořila je keramička Anna Dvořáková z ateliéru Stika ceramics.

Kultura je nedílnou součástí života v Olomouckém kraji a je skvělé ji ročně oceňovat ve všech jejích různých odvětvích. Hejtmanství kulturu velmi podporuje, ať už finančně či pořádáním různých akcí. Všem oceněným velmi gratuluji,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Kraj registroval téměř 40 návrhů na ocenění, ze kterých vzešlo 36 nominací. Dvanáct oceněných vybrala hodnoticí komise a třináctého prostřednictvím webu cenykraje.cz veřejnost – nejvíce hlasů získala Hana Pospíšilíková, předsedkyně Hanáckého folklorního spolku, který sdružuje přes třicet folklorních souborů muzik.

Například cenu v kategorii divadla obdrželo Moravské divadlo Olomouc za operu Ad Matrem, ocenění za literaturu si převzala Lenka Chalupová za knihu Svatojánské ořechy, za péči o kulturní dědictví si cenu převzal spolek Horní a Dolní údolí z.s., za obnovu kapel sv. Anny. Do Dvoru slávy byl uveden profesor Jan Vičar, který se věnuje vysokoškolské pedagogické činnosti, muzikologii a kompozici.

„Zvláště jsme ocenili také mistry tradiční rukodělné výroby. V loňském roce to byl jeden, letos už tři. Je skvělé, že ceny za přínos v oblasti kultury se dotýkají všech různých odvětvích. Tento rok opět přinesl v oblasti kultury nepřeberné množství významných osobností, počinů a aktivit,“ řekl Jan Žůrek, krajský radní pro oblast kultury.

 

Předhled oceněných osobností a počinů si můžete stáhnout v pdf níže. Všechny informace naleznete také na společných stránkách Cen Olomouckého kraje 2023.

 

Poslechtě si také podcast Promluv do ní věnovaný tématu Cen Olomouckého kraje.  

Býkopštros nebo goriložirafa. Laureáti cen Olomoukého kraje za přínos v oblasti kultury obdrželi alegorické zvířecí sochy z lokálního ateliéru Stika ceramics

Olomoucký kraj každoročně uděluje ocenění za přínos v oblasti kultury. Laureáty mohou být jak jednotlivci, tak organizace a to až v devíti kategoriích. Jakou má ocenění strukturu a kritéria výběru, vysvětlil Dorotě Ambrožové radní pro kulturu a památkovou péči Olomouckého kraje Jan Žůrek. Ta se poté vydala do keramického ateliéru Anny Dvořákové, která pro letošní oceněné vytvořila umělecké předměty. Povídaly si o podobě i významu připravovaných soch, ale také o tvorbě nebo dlouhodobé nedostupnosti ateliérových prostor v Olomouci. Přejeme inspirativní poslech zde!

 

Chcete se dozvídat aktuality týkající se cen či další kulturní novinky z Olomouckého kraje? Přihlaste se k odběru Čti o ní, elektronického zpravodaje vydávaného Oddělením kultury Olomouckého kraje. První vydání si můžete přečíst zde.*
*Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu e-mailového zpravodaje Čti o ní, a to až do odvolání. Svůj souhlas můžete odvolat kdykoliv v patičce každého e-mailového zpravodaje. Přihlášením se k odběru souhlasíte také s předáním osobních údajů do třetí země (USA), kde sídlí zpracovatel osobních údajů, služba Mailchimp. Dovolujeme si Vás informovat, že zpracovatel sídlí v zemi, která podle Evropské komise nezajišťuje odpovídající úroveň ochrany osobních údajů a ani správce osobních údajů neposkytuje vhodné záruky formou standardních smluvních doložek. Na straně Olomouckého kraje bude s Vašimi údaji zacházeno bezpečně a zodpovědně, tedy budou zpracovávány dle platných zákonů a dle zásad ochrany osobních údajů Olomouckého kraje.

 

Soubor typu pdfPravidla ocenění za významný přínos kulturnímu rozvoji regionu(289,5 kB)stáhnout
Soubor typu pdfVýsledky Cen Olomouckého kraje za rok 2023(207,8 kB)stáhnout
Soubor typu pdfVýsledky Cen Olomouckého kraje za rok 2022(491,3 kB)stáhnout
Soubor typu pdfVýsledky Cen Olomouckého kraje za rok 2020 a 2021(493,4 kB)stáhnout
Soubor typu pdfCeny Olomouckého kraje za rok 2019(501,7 kB)stáhnout
Soubor typu pdfCeny Olomouckého kraje za rok 2018(489,4 kB)stáhnout
Soubor typu pdfCeny Olomouckého kraje za rok 2017(337,2 kB)stáhnout

Kontakty

Ing. Erika Rašková

koordinátor mapování kulturních a kreativních odvětví
Odbor sportu, kultury a památkové péče
oddělení kultury
   585 508 448 e.raskova@olkraj.cz
Jeremenkova 1211/40b, 77900 Olomouc, patro 9, kancelář: 907


Poslední změna 23. 04. 2024 14:06:34