Až se zima zeptá, silničáři odpoví

31. 10. 2019

Správa silnic Olomouckého kraje bude v nadcházejícím zimním období pečovat o více než dva tisíce devět set kilometrů komunikací v majetku kraje. Do boje se zimou mohou silničáři poslat sypače s pluhy i speciální frézu. Na sněhovou nadílku se cestáři připravují od léta údržbou techniky a nákupem posypového materiálu.

„Odpovědnost za sjízdnost silnic první třídy bude na soukromých firmách, které zakázku na jejich údržbu získaly. Krajští silničáři jim budou v případě potřeby pomáhat,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

Plán zimní údržby platí od 1. listopadu až do konce března příštího roku. Necelé dva tisíce kilometrů cest musí krajští silničáři ošetřovat chemicky a přibližně 840 kilometrů inertním posypem. Bez údržby zůstane jen 190 kilometrů vozovek. „Jde o komunikace, které jsou velmi málo využívané nebo vedou do míst, kam směřují ještě další silnice. Jejich údržba by byla neefektivní a nákladná,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru dopravy a silničního hospodářství Ladislav Růžička.

Informace o aktuálním stavu cest v regionu v průběhu zimního období zjistí řidiči prostřednictvím Bílé linky 841 119 119.

Až se zima zeptá, silničáři odpoví    Foto: SSOK


Poslední změna 31. 10. 2019 12:12:00