Přejít k hlavnímu obsahu

Olomoucký kraj ocenil regionální potraviny

V pátek 18. května vybrala komise odborníků sedm nejlepších potravinářských výrobků, které ponesou značku Regionální potravina Olomouckého kraje. Letos se jimi staly mimo jiné Váhalova farmářská klobása, zrající sýr Brníčko Michala Hrdličky, hanácký koláč Jitky Haberlandové a světlé výčepní pivo Zubr Gold.

Soutěž Regionální potravina pořádá Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský a intervenční fond s cílem podpořit malé a střední potravinářské provozy. Výrobek musí vzniknout v příslušném regionu z místních surovin tvořících minimálně 70 procent. Podmínkou je hlavní surovina tuzemského původu. Komise tedy posuzovala nejen senzorické vlastnosti, ale i vazby k danému regionu.

Mezi 63 soutěžícími kromě jmenovaných uspěl i šlehaný tvarohový krém Porubáček Zdeňky Horníkové, šípkový džem Olina Bezchleby a tvarůžková roláda Zbyňka Poštulky. Plakety a diplomy obdrží vítězové oficiálně 11. října na podzimní Floře Olomouc. Od srpna poběží také seriál ochutnávek oceněných potravin v rámci Olomouckého kraje.

Soutěž v kraji organizuje Agrární komora Olomouckého kraje. Více na www.regionalnipotravina.cz.