Rok 2022

Po dvouleté přestávce, zaviněné pandemií koronaviru, byl slavnostně vyhlášen 26. ročník tradiční soutěže Vesnice roku. Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Do soutěže se mohly přihlásit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Přihlášky bylo možné podávat od 24. února do 29. dubna 2022.

Hodnotitelská komise bude desetičlenná a bude pracovat v následujícím složení:

Předseda – Josef Šenk, starosta obce Šumvald a vítěz krajského kola v roce 2018

Místopředseda – Mgr. Eduard Kavala, starosta obce Bělotín a vítěz krajského kola v roce 2019

MMR ČR – RNDr. Pavla Kačabová, tajemnice

SPOV ČR, SMS ČR – Josef Londa, člen

SMO ČR – Zdeněk Beťák, člen

MZe, Státní zemědělský a intervenční fond – Ing. Markéta Bezoušková, člen

MŽP, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu – Ing. Helena Hoferková, člen

MK, Národní památkový ústav – Mgr. Jiří Kaláb, člen

Svaz knihovníků a informačních pracovníků – Tomáš Pavelka, člen

KÚOK – oddělení regionálního rozvoje – Ing. Jana Olivíková, člen

Do pátku 29. dubna mohly obce podávat své přihlášky do soutěže Vesnice roku 2022. Po dvouleté přestávce, zaviněné pandemií koronaviru, se do soutěže přihlásilo celkem 175 obcí, které usilovaly o titul "Vesnice roku 2022".

V průběhu měsíců května a června byly přihlášené obce navštíveny a hodnoceny krajskými hodnotitelskými komisemi, které vybraly krajské vítěze. Ti následně postoupily do celostátního kola, jehož hodnocení probíhalo na přelomu srpna a září. Vítěze a nositele titulu "Vesnice roku 2022" vyhlásili zástupci vyhlašovatelů soutěže dne 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Hlasovat pro Cenu veřejnosti v celorepublikové soutěži Vesnice roku 2022, se nohlo do 16. září 2022 (ve 23:59 hod.) na odkaze: Vesnice roku 2022 - Cena veřejnosti

 

Soubor typu pdfBrožura Vesnice roku v Olomouckém kraji roku 2022(35,2 MB)stáhnout

Aktuality

25.08.2022 - Zlatá stuha a titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2022 zdobí Slatinice

Potvrzeno. Zlatá stuha za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku 2022 je od středečního odpoledne 24. srpna ve Slatinicích. Starosta obce Ondřej Mikmek ji společně s diplomem a šekem na dvě stě tisíc korun převzal během slavnostního vyhlášení z rukou náměstků hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínka a Jana Šafaříka. Dalšími zástupci kraje, kteří akci podpořili, byli náměstci Dalibor Horák a Michal Zácha a také radní Aleš Jakubec a Martin Šmída.

Zlatá stuha a titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2022 zdobí Slatinice

15.06.2022 - Krajskou vesnicí roku jsou Slatinice

Titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2022 putuje do Slatinic na Olomoucku. V obci, která je úzce spjatá se zdravou pramenitou vodou a lázeňstvím, žije více než patnáct set obyvatel. Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku se uskutečnilo ve středu 15. června.

Krajskou vesnicí roku jsou Slatinice

23.05.2022 - O titul Vesnice roku bojuje v Olomouckém kraji 18 obcí

Už v polovině června se Olomoucký kraj dozví jméno nové Vesnice roku. Letos se do soutěže přihlásilo hned 18 obcí. Pro nejlepší účastníky připravilo hejtmanství statisícové odměny, které poslouží k dalšímu rozvoji vesnic. Soutěž se koná po dvouleté covidové přestávce.

O titul Vesnice roku bojuje v Olomouckém kraji 18 obcí

21.03.2022 - Po dvouleté odmlce startuje Vesnice roku

Po přestávce vynucené koronavirem letos opět startuje soutěž Vesnice roku. Olomoucký kraj ji podpoří částkou 650 tisíc korun. Na finanční prémie se mohou těšit obce, které skončí na prvním, druhém a třetím místě. Další peníze rozdělí hejtmanství v ostatních vyhlašovaných kategoriích.

Po dvouleté odmlce startuje Vesnice roku


Poslední změna 11. 04. 2023 14:22:57