Modernější, útulnější a v jednotném stylu. Vlaky v kraji nabídnou lepší služby

29. 10. 2019

Cestující v Olomouckém kraji čeká v rámci regionální železniční dopravy celá řada novinek. Na základě desetiletých smluv, které hejtmanství uzavřelo s národním dopravcem, budou na Hané a Jesenicku jezdit vlaky jednotného vzhledu. České dráhy (ČD) se zároveň zavázaly, že zmodernizují vnitřní prostory těchto vozidel.

První vlaky, které budou nejpozději od 1. ledna 2020 jezdit na tratích v Olomouckém kraji a zajišťovat základní dopravní obslužnost podle nových smluv, dostaly jednotný kabát. Každý tak pozná, že cestuje s Olomouckým krajem,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

Vlaky sjednotí svůj vzhled postupně. Na základě dohody mezi krajem a ČD bude vnější nátěr v barvách národního dopravce. Příslušnost k regionu pak zajistí polepy, které budou prezentovat Olomoucký kraj.

Přeměna vozového parku je v plném proudu. Modernizace zahrnuje v první fázi investici ve výši zhruba 16 milionů korun - proměnou prostupně prochází zhruba třicítka vozidel, včetně lokomotiv,“ uvedl místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Radek Dvořák.

Například částečně nízkopodlažní motorové jednotky Regionova nabídnou cestujícím elektrické zásuvky, USB porty a Wi-Fi připojení. Motoráky řady 810 potěší cykloturisty -  vozy dostanou nové uchycení na bicykly. Samozřejmostí bude audiovizuální informační systém, který ukáže aktuální polohu vlaku, cestující informuje o příštích zastávkách a jehož součástí budou i vnější směrové tabule.

Další finanční prostředky České dráhy investují do přípravy a modernizace 12 jednotek se sníženou podlahou řady 646 výrobce Stadler Pankow. První dvě vyjedou na koleje začátkem příštího roku..

V rámci provozních souborů Haná a Sever vypraví České dráhy za rok více než 88 000 spojů, které na regionálních tratích najedou 2,349 miliónů kilometrů. České dráhy uzavřely s Olomouckým krajem také smlouvu na zajištění regionální vlakové dopravy v elektrické trakci.

Fotogalerie zde.

Vlaky v kraji nabídnou lepší služby


Poslední změna 29. 10. 2019 07:39:38