Míry a váhy

Datum03. 02.-30. 04. 2023
Místo konáníMuzeum Zábřeh
OrganizátorVlastivědné muzeum v Šumperku

Kolik měří loket, jak dlouhá je stopa, jak velký je lán či jitro, jaký objem má žejdlík a kolik váží lot? Jaké měrné soustavy byly na našem území a kdy se začala užívat jednotná metrická soustava? Odpovědi na tyto otázky najdete na výstavě o mírách a váhách, kterou můžete navštívit v Muzeu Zábřeh a která se věnuje délkovým, plošným a objemovým jednotkám. Prohlédnout si budete moci nejrůznější odměrky, mírky nebo měřidla. Stranou nezůstanou ani rozmanité váhy – k vidění budou kupecké, kuchyňské a dukátové váhy nebo mincíře a přezmeny. V doprovodných textech se dozvíte, jak se v průběhu času jednotlivé délkové, plošné a objemové jednotky jmenovaly a jaký je jejich přepočet v dnešní metrické soustavě. Malí i velcí si pomocí interaktivních her budou moci vyzkoušet vážení i měření v praxi, a to jak v historických, tak i v současných měrných jednotkách. Výstava bude otevřena od pátku 3. února 2023 od 9 hodin.

Doprovodný program k výstavě Míry a váhy:
K výstavě si lze objednat doprovodný program, kde budou žáci postupovat podle pracovního listu a hravou formou si vyzkouší zařadit správně jednotlivé historické míry a váhy do kategorií (hmotnost, délka, objem, plocha), poté si vyplní krátký historický kvíz a následně si zažijí vážení a měření na "středověkém tržišti" v historických mírách a váhách.

Vše zakončí skládačka obrázku váhy a určení principu, na kterém váha funguje. To vše samozřejmě bude navazovat na výklad k výstavě. Celková délka programu tak bude přibližně 60 - 90 minut. Objednávejte se prosím předem na e-mailové adrese zabreh@muzeum-sumperk.cz, popř. na tel. č. 583 413 646 nebo 603 174 514.

Míry a váhy


Poslední změna 02. 02. 2023 17:51:02