Města v kraji začínají omezovat nakládání s vodou. Kvůli suchu

18. 07. 2023

Některé radnice v Olomouckém kraji už přistoupily kvůli dlouhotrvajícímu suchu k omezení nakládání s povrchovou vodou. Jinými slovy – lidé nemohou čerpat vodu z potoků, řek nebo rybníků. Je jí totiž málo. Krizová opatření zavádí Šternberk a Olomouc.

„Prosím všechny obyvatele našeho kraje, aby vodou šetřili. Většina řek hlásí stav sucha. Tuto kritickou situaci bychom neměli zhoršovat, ale naopak se trochu omezit, než se počasí a srážkové úhrny vrátí do normálu,“ apeloval Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

V praxi to znamená, že lidé musí upustit od čerpání vody z potoků například na zálivku zahrádky, dopouštění bazénů, mytí aut a podobně. Omezení zatím přijala města Šternberk a Olomouc včetně všech dalších obcí, které spadají do správní působnosti uvedených měst.

 

K zákazu nakládání s povrchovými vodami v souladu s ustanovením § 109 odst. 1 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších přepisů, přistoupily následující obce s rozšířenou působností:

- správní území obce s rozšířenou působností Šternberk s účinností od 13. 7. 2023 (konkrétně se jedná o obce Babice, Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Hlásnice, Hnojice, Horní Loděnice, Hraničné Petrovice, Huzová, Jívová, Komárov, Lipina, Lužice, Město Libavá, Mladějovice, Moravský Beroun, Mutkov, Norberčany, Řídeč, Strukov, Štarnov, Šternberk, Žerotín),

- obec s rozšířenou působností Olomouc pro vodní tok Trusovický a Dolanský potok včetně jeho přítoků ve správním obvodu obcí Bohuňovice, Bělkovice – Lašťany, Dolany,

- obec s rozšířenou působností Olomouc pro vodní tok Bystřice včetně jeho přítoků ve správním obvodu obcí Hlubočky, Velká Bystřice, Bystrovany a Olomouc.

Už minulý týden vyhlásil hejtman Suchánek na území kraje stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. Řídil se doporučením hasičů, kteří varovali před vzniklou situací.

Vyhlášením stavu nebezpečí chceme předcházet zvýšenému riziku požárů. Buďte, prosím, k přírodě kolem nás i k sobě navzájem ohleduplní,“ uvedl Suchánek.

 

EDIT k 26. 7. 2023: 

Dále si vás dovolujeme informovat o dalším opatření obecné povahy vydaném Magistrátem města Olomouce jako věcně příslušným vodoprávním úřadem dle ustanovení § 25 písm. b) a ustanovení § 27 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů  (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů. Opatření obecné povahy se týká omezení užívání pitné vody z vodovodu pro veřejnou potřebu (především napouštění bazénů a zalévání zeleně) v obci Tršice a v jejích místních částech Hostkovice, Lipňany, Přestavlky, Vacanovice a Zákřov. Opatření bylo vydáno s platností do 31. 8. 2023.

EDIT k 3.8. 2023:

Nově s účinností od 29. 7. 2023 do 17. 9. 2023 se zakazuje dle ustanovení § 6 zákona o vodách obecné nakládání s povrchovými vodami ze všech vodních toků a vodních nádrží v celém správním území obce s rozšířenou působností Prostějov.

Aktualizováno: 3. srpna 2023

archivní foto


Poslední změna 03. 08. 2023 15:30:22