Zítra se uskuteční seminář Spolu proti rakovině

01. 02. 2016

V úterý 2. února 2016 v 9 hodin začne v kongresovém sále Krajského úřadu Olomouckého kraje seminář "Spolu proti rakovině", který zde v rámci Světového dne boje proti rakovině pořádá spolek ARCUS - onko centrum.

Na semináři vystoupí řada předních odborníků, např. předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc. s přednáškou o personalizované léčbě - imunoterapii u karcinomu plic.  Svůj osobní příběh o tom, jak se rakovina může stát cestou ke svobodě, bude vyprávět instruktorka nordic walkingu Lenka Sehnalová. Podrobnější informace o programu najdete v přiložené pozvánce.

Mezinárodní unie proti rakovině UICC vyhlásila v roce 2000 čtvrtý únor za Světový den boje proti rakovině. Toho dne se při příležitosti prvního Světového summitu proti rakovině na pařížské radnici sešla více než stovka zástupců vlád, sdružení na obranu práv pacientů a organizací a podniků zapojených do výzkumu rakoviny. Své úsilí vymýtit tuto zákeřnou nemoc stvrdili podepsáním Pařížské charty proti rakovině. Z České republiky se tohoto významného aktu zúčastnila Jana Koželská, předsedkyně ARCUS – onko centra, z.s..

Podepsáním Charty proti rakovině začala první mezinárodní kampaň proti této zákeřné nemoci v novém tisíciletí. Jejím cílem je zlepšit výzkum a léčbu nádorových onemocnění a pacientům na celém světě umožnit co největší informovanost a dostupnost léčby. „Světový den boje proti rakovině“ (World cancer day) už 15 let připomíná důležitost prevence a včasného zahájení kvalitní a moderní léčby. Současně apeluje na občany, aby společně pozvedli svůj hlas a usilovali o větší informovanost v oblasti prevence nádorových onemocnění. Cílem je rovněž vyvinout tlak na vlády jednotlivých zemí, aby do boje proti rakovině investovaly potřebné finanční prostředky.

V roce 2016 se Světový den boje proti rakovině zaměřuje především na to, co můžeme udělat pro naše zdraví jako jednotlivci a na to, o co bychom měli usilovat společně. “Já” jako jednotlivec se mohu rozhodnout žít zdravým životním stylem, mohu pochopit, že včasné odhalení nemoci mi prodlouží život, mohu požádat ostatní o pomoc a naopak podporovat ostatní, mohu převzít kontrolu nad průběhem léčby nádorového onemocnění. A mohu také milovat a být milován, být sám sebou, vrátit se do práce, sdílet svůj příběh a mluvit o něm otevřeně a upřímně. “My” jako veřejnost můžeme pracovat společně a spojit síly pro lepší výsledek, změnit politiku, zabránit či předejít rakovině díky prevenci, mobilizovat sociální sítě k dosažení pokroku, uvádět důvody, proč je nutno investovat do boje proti rakovině, organizovat inspirativní akce, zlepšovat přístup k onkologické léčbě, pečovat o zdravější prostředí, “napadnout” nynější stav a vytvářet kvalitní pracovní místa, která by se zabývala onkologickou problematikou. Právě toto jsou hlavní diskutovaná témata pro letošní rok, o nichž se více dozvíte na http://www.worldcancerday.org/.

ARCUS – onko centrum bylo založeno v roce 1993 jako občanské sdružení a od 1. 1. 2014 je registrováno jako spolek. Pomáhá onkologickým pacientům a jejich rodinám z celé ČR zvládnout těžké okamžiky během onkologické léčby i po jejím ukončení. Organizuje také vzdělávací akce pro odbornou i laickou veřejnost, mezi něž patří i seminář ke Světovému dni proti rakovině. ARCUS - onko centrum, z.s. děkuje Krajskému úřadu Olomouckého kraje za bezplatné poskytnutí konferenčního sálu k této akci.

Více informací o aktivitách spolku najdete na http://arcus-oc.org/.

Soubor typu pdfPozvánka(440,5 kB)stáhnout


Poslední změna 01. 02. 2016 13:04:10