Vlastivědné muzeum v Olomouci získalo potřetí cenu Gloria musaealis

19. 05. 2017

V polovině tohoto týdne se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků jubilejního XV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2016. Na slavnostním večeru, který se konal v pražské Betlémské kapli, bylo oceněno i Vlastivědné muzeum v Olomouci. V kategorii Muzejní počin roku získalo  3. místo za zámeckou expozici v Čechách pod Kosířem. Ta nabízí věrný pohled na život  na zámku na přelomu 19. a 20. století, kdy zde žil hrabě František Josef II. Silva Tarouca se svou rodinou. Expozice je doplněna unikátní kolekcí obrazů Josefa Mánesa, které pro rod Silva Tarouců tento umělec vytvořil.

Cenu v jedné z kategorií převzal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Společně s ním se slavnostního večera zúčastnil i ředitel muzea Břetislav Holásek a tvůrce zámecké expozice Robert Šrek.

Zámek v Čechách pod Kosířem se po rozsáhlé a náročné rekonstrukci stává vyhledávaným a oblíbeným turistickým cílem. Jsem rád, že genius loci tohoto místa ocenili také odborníci. Zámecká expozice pro nás znamená nejen pomyslnou bronzovou medaili, ale rovněž potvrzení toho, v co jsme doufali. Tedy, že se celý památkový areál, který je majetkem hejtmanství, stane významnou značkou na kulturní mapě Olomouckého kraje,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.

Ocenění za rok 2016 je už třetím v této soutěži, které Vlastivědné muzeum v Olomouci od roku 2010 získalo. Kromě 2. místa v kategorii Muzejní výstava roku za projekt Olomoucké baroko, který uspořádalo společně s Muzeem umění Olomouc, je to i 1. místo ve stejné  kategorii za stálou expozici Příroda Olomouckého kraje.

Gloria
Gloria musaealis
Gloria musaealis
Gloria musaealis
Gloria musaealis
Gloria musaealis
Gloria musaealis
Gloria musaealis
Gloria musaealis


Poslední změna 19. 05. 2017 10:27:48