V České republice bylo oficiálně zahájeno třetí období Fondů EHP a Norska

26. 03. 2019

V Praze bylo oficiálně zahájeno třetí období Fondů EHP a Norska, ve kterém je pro Českou republiku vyčleněno celkem 184,5 milionů EUR, tj. cca 4,8 miliard Kč. Budou moci být podpořeny projekty zaměřené na výzkum a inovace, ochranu životního prostředí, kulturní dědictví a spolupráci v kultuře, veřejné zdraví či vzdělávání. V novém období bude kladen větší důraz na lidská práva, rozvoj občanské společnosti a více bude podporována bilaterální spolupráce s donorskými subjekty.

V rámci zahajovací akce zprostředkovatelé představili jednotlivé programy a předpokládané termíny výzev, byly zde také podepsány Dohody o programech Kultura a Životní prostředí. Dosud proběhla výzva na podporu bilaterální spolupráce, v současné době je otevřen příjem žádostí v programu Vzdělávání. Výzvy v ostatních programech budou následovat v průběhu roku 2019 a následujících letech programového období Fondů EHP a Norska 2014-2021.

V polovině roku 2019 se předpokládá vyhlášení výzev v Programu Životní prostředí, jehož zprostředkovatelem je Státní fond životního prostředí České republiky. Cílem programu, na který je vyčleněna alokace ve výši 800 miliónů korun, je zajistit zlepšení environmentální situace v ekosystémech a omezit nepříznivé účinky znečištění a dalších lidských činností na životní prostředí České republiky. Finanční prostředky z Norských fondů mají zároveň přispět ke zmírnění klimatických změn a prostřednictvím adaptačních opatření snížit zranitelnost vůči těmto změnám. Bližší informace k podporovaným oblastem naleznete zde. Dne 10. dubna 2019 se na SFŽP v Praze uskuteční kontaktní seminář pro potenciální žadatele, na který se můžete registrovat zde.


Poslední změna 26. 03. 2019 11:47:29