Umíme být společensky odpovědní

08. 11. 2021

Krajský úřad Olomouckého kraje pracuje na zavedení konceptu společenské odpovědnosti organizací do podmínek úřadu. Jedná se o dobrovolný závazek organizace zohledňovat ve svém rozhodování a každodenních činnostech potřeby partnerů, zákazníků, dodavatelů, odběratelů, zaměstnanců a občanů.  

Organizace, která je odpovědná vůči společnosti a svému okolí včetně zaměstnanců, dělá něco navíc. Nečeká, až co jí přikáže zákon, ale sama iniciativně podniká kroky k tomu, aby její okolí žilo kvalitnějším životem. Snaží se být ohleduplná k životnímu prostředí, pečuje o své zaměstnance, udržuje s nimi dobré vztahy, stejně jako s ostatními subjekty, se kterými přichází do kontaktu, a přispívá k podpoře regionu, v němž působí.

Společenská odpovědnost tak může být tou správnou volbou, jak zaměřit aktivity veřejné správy směrem k občanům kraje a být otevřenou a komunikativní organizací, která usiluje jak o zvýšení spokojenosti občanů s úřady, tak o zlepšování kvality života občanů působících v regionu. Důležitou součástí je snaha úřadu minimalizovat negativní dopady své činnosti na životní prostředí. Společenskou odpovědnost je proto nutné vnímat jako průřezovou problematiku, která se dotýká širokého spektra aspektů a vlivů – ekonomického, sociálního i environmentálního.

V řadě aspektů už kraj odvádí dobrou práci a pro další rozvoj má tedy ideální podmínky.

Krajský úřad Olomouckého kraje už teď organizuje řadu aktivit nad rámec zákona, které svědčí o jeho přístupu ke společenské odpovědnosti – jde třeba o různé druhy činností a projektů v rámci sociálních služeb, řízení lidských zdrojů a filantropické aktivity našich zaměstnanců. Obrovský důraz klademe také na efektivitu fungování úřadu,“ vysvětluje Lubomír Baláš, ředitel krajského úřadu.

Koncept společenské odpovědnosti nastiňuje, jakým směrem se může úřad vydat. Podrobně rozebírá jeho silné stránky a aktivity, ve kterých kraj svoji roli společensky odpovědné firmy může dále posunout.

„Společenská odpovědnost v sobě zahrnuje velké množství různorodých aktivit. Dá se do něj počítat například odpovědné třídění odpadu v krajských organizacích, elektronizace veřejné správy nebo péče o zaměstnance zařazené do úřadu,“ vysvětluje Renáta Vrbová, manažerka kvality krajského úřadu.

Cílem koncepce a s ní spojených aktivit je posílení společenské odpovědnosti úřadu a zlepšení vnímání jeho fungování veřejností. O tom, zda máme zavedený systém správně nastavený, se chceme přesvědčit prostřednictvím certifikace dle ČSN 01 0391:2021. Koncem října absolvoval krajský úřad první kolo certifikačního auditu a je na dobré cestě tuto certifikaci získat.

Umíme být společensky odpovědní
Soubor typu pdfKrajský úřad Olomouckého kraje - společenská odpovědnost, logo (63 kB)stáhnout


Poslední změna 08. 11. 2021 16:49:09