Rozsvícení významných budov do barev české trikolory | Díky, že můžem

20. 10. 2021

Dovolujeme si Vás oslovit jménem neziskové organizace Díky, že můžem, která již osmým rokem pořádá oslavy 17. listopadu na Národní třídě v Praze. Spolek se skládá ze studentů a mladých lidí, kterým život ve svobodě a demokracii nepřipadá jako samozřejmost, a proto chce tyto hodnoty a principy připomínat a dále na nich stavět.

Nejen v letošním roce považujeme za vysoce důležité připomenout si křehkost svobody, kterou jsme před 32 lety jako společnost nabyli, a uvědomit si, jak se stala samozřejmou součástí našich životů. Vzhledem k složité a nejisté  epidemiologické situaci se v letošním roce snažíme přenést atmosféru oslav i do online prostoru a dát občanům možnost připomenout si tento významný den naší historie také z pohodlí domova. Jako součást této připomínky bychom rádi zopakovali symbolický a bezpečný akt ve veřejném prostoru - rozsvícení významných budov do barev české trikolory a zároveň rozeznění písně “Modlitba pro Martu” z městských a obecních rozhlasů. 

Tímto bychom Vás rádi pozvali k zapojení se do naší iniciativy a poprosili Vás o rozsvícení významných budov v rámci Olomouckého kraje. Budovy po celé zemi by se měly rozsvítit do barev české trikolory ve středu 17.11. v 17:11 hod. Na tomto odkazu naleznete fotografie vybraných rozsvícených budov v loňském roce.

V letošním roce rozšiřujeme naší iniciativu o spolupráci s obcemi a městy v celé České republice, v rámci které bychom chtěli, aby z amplionů místních rozhlasů v 17:11 hod. zazněla píseň „Modlitba pro Martu“ od Marty Kubišové. Touto cestou bychom Vás rádi požádali o zapojení se i do této iniciativy, pokud je to z Vaší strany technicky možné. Zvukovou stopu skladby Vám rádi poskytneme.

Těmito akty se připojíte k celorepublikové připomínce sametové revoluce. Společně tak vyšleme do společnosti zprávu, že hodnoty svobody a demokracie jsou stále živé. 

V neposlední řadě bychom Vás rádi seznámili s projektem Samet na školách, v rámci kterého nabízíme základním a středním školám možnost uspořádat během října a listopadu vlastní oslavy 17. listopadu, nebo si do výuky objednat jeden z více než 100 programů: přednášky o moderních dějinách, workshopy a debaty týkajících se svobody a demokracie, občanské angažovanosti a aktuálních společenských otázek. Nabídku programu najdete na našem webu, kde ho školy mohou také objednat. Zapojit se je možné i online a program nabízíme školám zdarma.


Jan Hlaváček
Project manager  |  #dikyzemuzem - Korzo Národní ✌

+420 774 101 144
jan.hlavacek@dikyzemuzem.cz


Poslední změna 20. 10. 2021 09:20:32