Přebytek z loňska, zapojení finanční rezervy i možnost úvěru. Kraj plánuje cestu z koronakrize

04. 08. 2020

Propad daňových příjmů ve výši zhruba 400 miliónů korun. Takový účet vystavila Olomouckému kraji k 30. červnu tohoto roku pandemie koronaviru a s ní spojená opatření, která utlumila českou ekonomiku.

„Olomoucký kraj plánoval své hospodaření velmi uvážlivě. Oproti předpokladům Ministerstva financí zahrnul do rozpočtu raději nižší daňové příjmy, zhruba o 100 milionů korun. To se teď bude náramně hodit,“ řekl 1. náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

Kraj aktuálně plánuje, jak své finance dostane zpět do kondice. Hejtmanství využilo přebytku z loňského úspěšného hospodaření. Dále se muselo porozhlédnout po rezervách, snaží se co nejvíce ušetřit na zbytných výdajích a změnilo čerpání revolvingového úvěru. Kraj zvažuje i novou půjčku, kterou by využil na nutné opravy a investice - prozatím však žádné rozhodnutí nepadlo.

„Stále platí, že investice do budoucího rozvoje kraje jsou pro nás prioritou. A nechceme krátit ani dotace našim obcím či partnerům, kteří vykonávají spoustu užitečné práce pro kraj i jeho občany,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.

Vyhodnotit celkové dopady koronaviru na rozpočet kraje zatím není možné. Ve hře jsou totiž jak případné kompenzace od státu, tak přenesení některých nových povinností na regiony a s tím související další náklady.

Přebytek z loňska, zapojení finanční rezervy i možnost úvěru. Kraj plánuje cestu z koronakrize


Poslední změna 04. 08. 2020 09:02:05