Plicní oddělení v Pasece je po rekonstrukci. Pacienty čeká větší komfort

08. 01. 2019

Jeden, dva, nejvýše tři nemocní v pokoji, který má vlastní sociální zařízení – to je hlavní výsledek zhruba rok trvající rekonstrukce, kterou díky krajské investici prošlo plicní oddělení paseckého léčebného ústavu. Náklady na opravu třetího patra budovy C a nástavbu čtvrtého nadzemního podlaží přesáhly 57 miliónů korun.

Původní pokoje obývalo několik pacientů najednou a sociální zařízení chybělo úplně. Nemocní proto museli vycházet na chodbu, kde byly společné sprchy a toalety,“ popsala stav před rekonstrukcí ředitelka Odborného léčebného ústavu Paseka Zdenka Polzerová.

V opraveném třetím patře je nově ve čtrnácti pokojích třicet lůžek. Modernizací prošla i jídelna s kuchyňkou pro pacienty, sesterna, vyšetřovna lékaře a zázemí pro ostatní personál.

 „V podobně vybavené nástavbě může pobývat dalších čtyřiadvacet pacientů, kteří jsou umístěni v jedenácti pokojích,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Léčebna v současné době plánuje výstavbu nové budovy A, kam umístí čtyři lůžková oddělení a zázemí pro personál a vedení ústavu. Současný objekt bude kvůli nevyhovujícímu stavu stržen.

Odborný léčebný ústav v Pasece byl založen v roce 1915 kvůli přibývajícímu počtu nemocných tuberkulózou. V současné době má pobočku ještě v Moravském Berouně. Ústav využívají lidé z celého Olomouckého a Zlínského kraje.

Více fotografií najdete ZDE.

Plicní oddělení v Pasece je po rekonstrukci. Pacienty čeká větší komfort


Poslední změna 08. 01. 2019 08:55:58