Olomoucký kraj poskytne začínajícím včelařům finanční podporu

15. 02. 2017

Mezi začínající včelaře v Olomouckém kraji bude v letošním roce rozdělena částka 400 tisíc korun. Pravidla pro poskytnutí dotace projednali na svém posledním zasedání krajští radní.

Dotace stejně jako v loňském roce pomohou začínajícím včelařům s trvalým bydlištěm v Olomouckém kraji, kteří dosud nevlastnili žádné včelstvo. Grantový program počítá také se včelaři, kteří byli nuceni zlikvidovat svá včelstva na pokyn orgánů Státní veterinární správy.

„Cílem poskytování těchto dotací je podpořit zájem začínajících včelařů, zvýšení počtu včelstev a zkvalitnění jejich chovu, omlazení členské základny včelařských spolků, ale také obnova zlikvidovaných včelstev,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Milan Klimeš.

Z celkové částky 400 tisíc korun může každý úspěšný žadatel obdržet příspěvek až do výše 10 tisíc korun. Finanční prostředky mohou být použity na nákup úlů, plemenného a chovného materiálu nebo na nákup základního vybavení a pomůcek.

Pravidla poskytnutí dotací včelařům musí ještě schválit koncem února krajské zastupitelstvo. Včelaři si poté budou moci o dotace žádat v termínu od 31. března do 13. dubna 2017. O poskytnutí dotace jednotlivým žadatelům pak rozhodnou krajští radní koncem května.

Olomoucký kraj podporuje začínající včelaře již od roku 2008. V loňském roce uspělo v dotačním programu celkem 48 žadatelů.

Olomoucký kraj poskytne začínajícím včelařům finanční podporu


Poslední změna 15. 02. 2017 10:49:17