Olomoucký kraj podpoří aktivní život seniorů

25. 09. 2019

Více než jeden milión a dvě stě padesát tisíc korun investuje Olomoucký kraj do podpory aktivního života seniorů. Peníze poslouží například na pořádání oblíbených oslav svátku seniorů,  speciálních vzdělávacích projektů nebo na podporu dobrovolnictví pro seniory.

Chceme, aby senioři trávili podzim života aktivně, a ne odloučení někde v ústraní.  To je hlavním cílem krajského projektu,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Hejtmanství se starším lidem a podpoře rodin věnuje dlouhodobě. Právě prohloubení propojení generací je dalším záměrem Olomouckého kraje.

„V rámci nového projektu se chceme například zaměřit na podporu a rozšíření dobrovolnické služby, a to především pro klienty pobytových zařízení v kraji. Právě klienty této formy sociálních služeb vnímáme jako potřebné. Role dobrovolníka má v tomto případě povahu společníka, který seniorovi zprostředkuje kontakt se společenským prostředím,“ dodal vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany Pavel Podivínský.

Zájemci, kteří by se chtěli do dobrovolnické služby zapojit, mohou kontaktovat přímo Maltézskou pomoc v Olomouci, Šumperku, Prostějově, Jeseníku nebo Přerově.

Také (Ne)zapomenuté příběhy získaly v krajském projektu své místo a studenti Univerzity Palackého v Olomouci budou opět zaznamenávat netradiční zážitky seniorů. Potenciál mezigeneračního setkávání pak mají ambici rozvíjet úspěšné aktivity, jejichž realizace započala v loňském roce. Jsou jimi procházka Jdeme celá rodina, která se uskutečnila v září a talentová soutěž Zazpívej slavíčku. Ta se uskuteční v prosinci, místem konání bude opět Kino Metropol v Olomouci.

Na zmiňovaný krajský projekt chce Olomoucký kraj využít finanční podporu od Ministerstva práce a sociálních věcí. Podobné projekty, které hejtmanství organizovalo v předchozích třech letech, měly velký ohlas. Zapojily se do nich stovky lidí.

Olomoucký kraj podpoří aktivní život seniorů     Archivní foto


Poslední změna 25. 09. 2019 08:16:06