Na Zahájení lázeňské sezóny 2022 oslavujeme 200 let!

12. 05. 2022

Po dvouleté přestávce se Město Jeseník a Priessnitzovy léčebné lázně opět vrací k tradici a chtějí spolu s  klienty,  návštěvníky lázní, partnery, spoluobčany a dalšími hosty slavnostně zahájit lázeňskou sezónu 2022 v Jeseníku, v letošním roce u příležitosti významného dvoustého jubilea lázní.

Zahájení lázeňské sezóny s podporou Olomouckého kraje proběhne ve dnech 12.-15.května 2022 a návštěvníci se mohou opět  těšit na bohatý kulturní a společenský program. Celým letošním rokem jako vodní proud  probíhají oslavy 200.výročí založení lázní Vincenzem Priessnitzem, mimořádným člověkem, který již v roce 1822 zřídil první vodoléčebný ústav ve svém rodném domku, který až do dneška můžete v Priessnitzových lázních v Jeseníku navštívit. Pomohl tak tisícům pacientům a ukázal  cestu stovkám  následovatelů včetně lékařů, kteří nejprve o jeho léčitelských schopnostech pochybovali. Dnes je Priessnitzův zábal známý po celém světe a návrat k přírodě, zdravému životnímu stylu, posílení imunity  a  léčba vodou ve formě otužování se stává novým celospolečenským fenoménem.

Ve čtvrtek 12.května začínají oslavy Dnem pramenů v areálu lázní i ve městě Jeseníku, na kterém budou prameny vyzdobeny květinami  jako poděkování životadárné vodě.  V pátek v 16 hodin  pokračují  oslavy na Masarykově náměstí v lázeňském městě Jeseníku s Miroslavem Etzlerem, Lenkou Filipovou, divadlem IMPRO na téma lázeňství, bubenickou show a dalšími legendami.

U příležitosti Zahájení sezóny a oslav 200.výročí lázní  České dráhy slavnostně ustrojí  a vypraví historický vlak.  Nostalgický vlak bude vypraven v sobotu 14.5.2022 v 8,25 z Olomouce do  Jeseníku a zpět. Jízdenky jsou k zakoupení na všech pokladnách ČD. Samotný historický vlak bude veden z Olomouce motorovou lokomotivou „Bardotka“ a ze Zábřehu na M. parní lokomotivou „Velký bejček“, obě tato hnací vozidla jsou majetkem depozitáře muzea Českých drah, a.s. Speciálně vypraveným nostalgickým zvláštním vlakem pojede samotný pan Vincenz Priessnitz s chotí a mnoho dalších hostů, kteří směřují na Zahájení lázeňské sezóny. V Jeseníku na nádraží se uskuteční krátké přivítání a následně se budou moci návštěvníci přemístit do léčebných lázní, kde mohou ve 13 hodin uctít památku Vincenze Priessnitze na Mši s biskupem Mons. Martinem Davidem, apoštolským administrátoremu kaple Vincenze Priessnitze.

Slavnostní zahájení lázeňské sezóny v Priessnitzových lázních je plánováno na 14. května ve 14 hodin před sanatoriem Priessnitz.  Je připraveno setkání s Vincenzem Priessnitzem s chotí Sofií a panstvem z doby první poloviny 19.století za doprovodu  dechového orchestru mladých Základní umělecké školy Jeseník, žehnání pramenů, úvodní slovo  vedení společnosti Priessnitzovy léčebné lázně, které v letošním roce oslavují 30 let od svého vzniku v novodobé historii, a  zdravice hejtmana Olomouckého kraje, starostky Města Jeseník a dalších vzácných hostů . Od 15 hodin je připraven  bohatý kulturní program na hřišti za sanatoriem Priessnitz. Vystoupí  Dixilend vojenské hudby Olomouc, moderátor, zpěvák a bavič Vladimír Hron, Děti ráje, kapela YesBlues., Olga Lounová a kapela Třetí Zuby. Je zajištěno bohaté občerstvení, prodejní stánky i zábava pro rodiny s dětmi.

Kdo si v neděli 15.5. ráno přivstane, může se podívat na okolí pěkně z výšky, lázně otevřou vyhlídkovou věžičku lázeňského sanatoria Priessnitz a k nahlédnutí bude také Hrobka a kaple Vincenze Priessnitze na Ripperově promenádě.  Nedělní odpolední koncert v hudebním altánku bude pomyslnou tečkou za letošním Zahájením lázeňské sezóny. Oslavy 200 let však pokračují, sledujte  Facebook , Instagram a www.priessnitz.cz

Zahájení lázeňské sezóny 2022, oslavujeme 200 let
Zahájení lázeňské sezóny 2022, oslavujeme 200 let


Poslední změna 04. 07. 2023 14:30:54