Na lodi z Olomouce do Hodonína? Hejtmanství je pro

28. 08. 2018

Olomoucký kraj podpořil záměr Ředitelství vodních cest, které zvažuje rozšířit Baťův kanál z jižní Moravy až do Olomouce. O kladném stanovisku informoval hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk po posledním jednání krajské rady, které proběhlo v pondělí 27. srpna.

„Rozšíření Baťova kanálu by mělo pozitivní vliv na rozvoj turistického ruchu. Nové přístavy mohou vzniknout například v Dubu nad Moravou nebo Kojetíně. Lidé by se lodí dopravili až do Hodonína,“ uvedl hejtman Okleštěk.

Záměrem Ředitelství vodních cest je prodloužit kanál až do hanácké metropole v celkem čtyřech etapách. Náklady se odhadují na zhruba jednu miliardu korun, přičemž hejtmanství by se na financování podílelo okrajově. „Kraj by platil jen některé přidružené částky. Většinu nákladů by pokryl investor, tedy Vodní cesty,“ vysvětlil Okleštěk.

V Olomouci a třeba i v Přerově už nyní berou turisté útokem výletní plavidla, která lidem nabízí možnost zhlédnout historické části měst z žabí perspektivy. Stejně atraktivní podívaná by se díky prodlouženému Baťově kanálu mohla do budoucna naskytnout i na jiných místech regionu. 

ilustrační foto


Poslední změna 28. 08. 2018 13:05:25