Markéta Evjáková - Obrazy

Datum06.-29. 01. 2021
Místo konáníVýstavní síň Městského klubu Litovel
OrganizátorSjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, Oblastní odbočka Olomouc

Výstava slabozraké grafičky Markéty Evjákové

27. ročník festivalu Dny umění nevidomých na Moravě

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, Oblastní odbočka Olomouc srdečně zve na VÝSTAVU OBRAZŮ SLABOZRAKÉ GRAFIČKY MARKÉTY EVJÁKOVÉ, která proběhne 6. 1. do 29. 1. 2021 ve výstavní síni Městského klubu Litovel. Otevírací doba: Po, Út, Čt 8-15 hod., St 8-17 hod., Pá 8-13 hod., So 10-13 hod. Vernisáž výstavy obrazů se uskuteční 6. ledna v 17 hodin. Vstupné dobrovolné.

Mgr. Markéta Evjáková se narodila 3. 4. 1982 ve Vsetíně, nyní působí v Brně. Jedenáct let navštěvovala Základní uměleckou školu, různé výtvarné kroužky a účastnila se výtvarných soutěží. Na gymnáziu maturovala z výtvarné výchovy na téma Valašská architektura. S grafickými programy se poprvé setkala na gymnáziu. Nemohla však studovat výtvarný obor a tak vystudovala informační výchovu a český jazyk na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po úspěšném dokončení magisterského studia v roce 2005 začala pracovat jako grafička v Deníku. Od předškolního věku nosí brýle. Ve třinácti letech začala používat i druhé, ještě silnější brýle na čtení. Lékaři jí diagnostikovali makulární degeneraci a drúzové papily. Má výpadky v centrální oblasti vidění a bez velkého přiblížení nerozezná detaily. 

Jak tvoří?

Dříve malovala barvami, kreslila rudkou i uhlem. Nejraději kreslila portréty. Od roku 2005 ale nejvíc kreslí na počítači, na kterém může pracovat díky zvětšení. Nemaluje žádnou nestandardní pomůckou, ale běžnou počítačovou myší v grafických programech. 

Čím je její tvorba charakteristická?

Autorčina grafická tvorba je plná zářivých barev i geometrických útvarů, jejichž sladění krásně zapadne do moderních interiérů. Do svých obrazů vnáší radost, pozitivní myšlení, dětskou hravost a také reklamní grafiku.

Markéta Evjáková - Obrazy
Markéta Evjáková - Obrazy
Markéta Evjáková - Obrazy


Poslední změna 18. 12. 2020 11:37:35