Kraj podá kultuře pomocnou ruku. Budou v ní desítky miliónů korun

30. 12. 2020

Velkou ránu kvůli epidemii koronaviru utrpěla letos kultura v Olomouckém kraji. Aby se z ní co nejrychleji vzpamatovala, dočká se výrazné podpory ze strany hejtmanství. Do oprav památek a podpory kulturních akcí půjdou desítky miliónů korun.

„Kraj podpoří profesionální kulturní soubory částkou dvanáct a půl miliónu korun. Ještě o půl miliónu vyšší bude krajský příspěvek na rekonstrukci památek, které chátrají a potřebují opravu,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury a památkové péče.

Zkrátka nepřijdou ani organizátoři kulturních akcí. Většina z nich byla letos kvůli covid-19 zrušena. Kraj však nastavil vstřícné podmínky a poskytl žadatelům, kteří svoje projekty nemohli realizovat, možnost prodloužení termínu čerpání dotace anebo úhradu nákladů u akcí, které neproběhly. V roce 2021 budou opět vyhlášeny také dotace na podporu kultury.

„Dotace na kulturní akce budou dvoukolové s celkovým objemem patnáct miliónů korun. I když jsou peníze důležité, rozvoj kultury je hlavně o lidech. Chtěl bych proto poděkovat všem, kteří v kultuře obětavě pracují, i těm, pro které je návštěva kulturních akcí a institucí součástí života,“ dodal Žůrek.

Kraj podá kultuře pomocnou ruku. Budou v ní desítky miliónů korun     Ilustrační foto


Poslední změna 30. 12. 2020 10:30:52