Kraj plní slib a spouští nové dotační tituly pro Smart projekty. Ve hře je rychlejší internet a moderní zdravotní péče

28. 02. 2022

Nový dotační program, který obsahuje dvě oblasti podpory pro Smart projekty, připravil Olomoucký kraj. Příjem žádostí bude probíhat od poloviny března a o peníze se mohou hlásit obce a poskytovatelé zdravotnických služeb. Ti první získají finance například na podporu vysokorychlostního internetu, zdravotníci pak na pořízení přístrojů nebo softwaru pro oblast eHealth.

„Plníme tak slib, který jsme dali v programovém prohlášení Rady Olomouckého kraje, že se zaměříme také na rozvoj regionu v oblasti IT a Smart region. Naším cílem je růst takových aktivit, které přispějí ke zvýšení kvality života v našem kraji a pomohou obcím a organizacím působícím ve zdravotnictví s naplněním konceptu Smart region,“ uvedla radní Zdeňka Dvořáková Kocourková, která má ve své gesci mimo jiné právě oblast IT a Smart region.

V novém dotačním programu jsou k dispozici celkem čtyři milióny korun, které jsou rovnoměrně rozděleny mezi oba dotační tituly. Kromě podpory vysokorychlostního internetu mohou obce čerpat peníze například na zpracování koncepčních dokumentů, analýz i na nákup samotného Smart vybavení. Podpora v oblasti eHealth má zase přispět k rozvoji moderního zdravotnictví, jako je například dálkový přenos medicínských dat. 

„Vloni se nám podařilo realizovat hned několik pilotních Smart projektů. Nakoupili jsme například přístroje pro sledování hladiny cukru v krvi těhotných žen trpících těhotenskou cukrovkou. Díky tomu nemusí nastávající maminka dojíždět do nemocnice, a přesto je pod trvalou kontrolou odborných lékařů. V jiném projektu jsme pořídili speciální kameru pro včasné odhalení vady zraku řidičů,“ přiblížila několik nových chytrých řešení radní Dvořáková Kocourková.

Bližší informace k dotačním titulům najdou zájemci na webu olkraj.cz v sekci Dotace, případně si mohou přečíst kompletní rozhovor zde.

Smart student


Poslední změna 02. 03. 2022 20:31:46