Jeseník se připravuje na testování 5G sítě

18. 02. 2020

Už v polovině tohoto roku začne v České republice test nejmodernější digitální sítě. Jedním z pěti sídel, v nichž bude po dvě léta testování probíhat, je také Jeseník. Jeho projekt byl Ministerstvem průmyslu a obchodu zařazen mezi nejlepší. Partnerem zkušebního provozu právě v tomto městě je Inovační centrum Olomouckého kraje.

Testování sítě netrpělivě vyhlížejí studenti Střední průmyslové školy v Jeseníku i tamního gymnázia, kde hosty z Inovačního centra přivítal robot.

https://www.facebook.com/100137354868313/videos/230010037993771/?modal=admin_todo_tour

Ve čtvrtek 13. února se navíc uskutečnila beseda s občany Jeseníku v coworkingovém centru CoworkJes. Cílem setkání bylo co nejobjektivněji seznámit veřejnost s možnostmi 5G sítě, které tato revoluční technologie přináší.

Besedu zahájil specialista na telekomunikační technologie Martin Mikulec, který zúčastněné informoval například o druzích elektromagnetického záření a shrnul vývoj mobilních technologií od raných začátků až k 5G sítím. Místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo pak představil aktuální roli Jeseníku jako zprostředkovatele příležitosti pro partnery z oblasti školství, zdravotnictví, podnikatelské sféry nebo cestovního ruchu. Na závěr vystoupil zástupce jednoho z mobilních operátorů Jiří Tvrdý, aby upřesnil technické detaily testování. Poukázal na celou řadu dezinformací a mýtů, které kolem zavádění 5G sítě panují. V průběhu přednášky vystoupil také Jiří Stich z Inovačního centra Olomouckého kraje s nabídkou série měření v jednotlivých fázích testování pod záštitou Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice v Olomouci.

Záznam celé besedy můžete zhlédnout zde:

https://www.facebook.com/coworkjes/videos/472855190287536/?q=coworking%20jesen%C3%ADk&epa=SEARCH_BOX

 

Jeseník se připravuje na testování 5G sítě
Jeseník se připravuje na testování 5G sítě
Jeseník se připravuje na testování 5G sítě


Poslední změna 18. 02. 2020 14:41:01