Olomoucký kraj usiluje o přeshraniční spolupráci mezi záchrankami

13. 10. 2021

O možnosti mezinárodní spolupráce záchranných služeb v příhraničních oblastech na území Olomouckého kraje a sousedního Opolského vojvodství v Polsku se jednalo ve Zlatých Horách. Náměstek hejtmana Dalibor Horák a člen krajské rady Ivo Mareš se sešli se starostou města Milanem Rácem a zástupcem polských zdravotnických záchranářů Alexanderem Salou.

„Provozovatelé záchranek na obou stranách hranice jsou ve všech směrech připraveni k vzájemné kooperaci, která by byla jistě přínosem k zlepšení zdravotní péče o obyvatelstvo. Současná legislativa to však neumožňuje,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Jedinou možností, jak tuto záležitost vyřešit, by bylo uzavření mezistátní smlouvy o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby na ministerské úrovni. Takovéto smlouvy má Česká republika už delší dobu s Rakouskem a Německem. Staly se legislativní normou, která dává konkrétním českým krajům kompetenci uzavírat ujednání o přeshraniční spolupráci v dané oblasti. 

„Přesto, že jednání o podobě česko-polské smlouvy probíhají už několik let, příslušné polské orgány mají zřejmě jiné priority. Podle aktuální zprávy náměstka ministra zdravotnictví České republiky pro legislativu a právo Radka Policara bude možné považovat za úspěch, pokud bude tato smlouva uzavřena v průběhu příštího roku,“ doplnil náměstek Horák.

Další jednání, které by mohlo přispět k urychlení procesu přípravy smlouvy, chystá v nejbližší době také Evropské seskupení pro územní spolupráci NOVUM se sídlem v Jeleniej Gorze. Tato mezinárodní organizace vznikla v roce 2015 s cílem posílit, usnadnit a rozšířit česko-polskou přeshraniční spolupráci. Jejím členem je také Olomoucký kraj.

Olomoucký kraj usiluje o přeshraniční spolupráci mezi záchrankami


Poslední změna 13. 10. 2021 11:40:43