Olomoucký kraj připomínkuje vodní zákon. Nechce, aby se opakovala tragédie na Bečvě

30. 04. 2021

Olomoucký kraj ve spolupráci s krajem Zlínským sesumíroval připomínky k novému vodnímu zákonu, který má mimo jiné řešit podobné havárie, jaká se vloni stala na Bečvě. Z dosud neznámého zdroje tam unikl jed, který proměnil řeku v území bez života. Ministerstvem předložený návrh zákona obsahuje řadu chyb i nejasností a oba zmiňované kraje je chtějí korigovat.

„Nejdůležitější změna se týká paragrafu, kde ministerstvo navrhuje, aby šetření příčin a řízení prací při zneškodňování havárií příslušelo vodoprávnímu úřadu podle místa vzniku havárie. Ve spolupráci s krajem Zlínským navrhujeme, aby tato role byla jednoznačně definovaná Českou inspekcí životního prostředí, která musí postupovat v součinnosti s příslušným vodoprávním úřadem a správcem toku,“ vysvětluje Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Právě nejasná legislativa vedla při loňské havárii na Bečvě ke zmatkům a průtahům. Oba kraje proto navrhují, aby nová legislativa například přesněji určovala místo vzniku havárie nebo místo jejího zjištění a následný postup při likvidaci ekologické havárie. Zcela nesystémový je podle radního Šmídy požadavek ministerstva, aby kraje pro podobné účely vytvářely rezervy ve výši 20 miliónů korun.

„Na téma ekologické havárie, pochybení při jejím řešení a nutnosti legislativních změn jsem v tomto týdnu osobně jednal se senátorkou Jitkou Seitlovou. Pevně věřím, že finální zákon po úpravách zabrání opakování zmatků a chyb, které provázejí vyšetřování této události na řece Bečvě,“ upřesnil hejtman Josef Suchánek.

Olomoucký kraj připomínky k vodnímu zákonu už poslal a věří, že budou do novely zahrnuty.

Olomoucký kraj připomínkuje vodní zákon. Nechce, aby se opakovala tragédie na Bečvě     Ilustrační foto


Poslední změna 30. 04. 2021 08:55:17