Liechtensteinská dominia střední Moravy

Datum15. 05.-31. 10. 2021
Místo konáníHrad Šternberk
OrganizátorHrad Šternberk

Doprovodná výstava na hradě Šternberk

Výstava seznamuje širokou veřejnost nejen s historií rodu a jeho významnými osobnostmi, ale i se současností knížectví Lichtenštejnského. Společné dějiny dnešního knížecího rodu Liechtensteinů a českého státu trvají 760 let. Svými aktivitami v politické, kulturní, hospodářské i sociální oblasti zanechali příslušníci tohoto významného rodu na střední Moravě nesmazatelné stopy. Od nepaměti utvářeli prostor, ve kterém žijeme. Dokladujeme, jak významná je na střední Moravě stopa zanechaná příslušníky tohoto rodu v kultuře, vzdělávání, architektuře a umění. Dokumentována je především romantická přestavba hradu Šternberk, ale i sídel, která jsou dnes vyhledávanými turistickými atrakcemi, jako jsou zámek Velké Losiny, zámek Úsov a Plumlov.

Rod Liechtensteinů se přímo podílel na vzniku lázeňských míst Velkých Losin i Ondrášova, kde je dnes již jen stáčírna minerální vody. Podpořili i raný rozvoj turismu a výstavbu takových míst, jako jsou horské chaty Švýcárna a Ovčárna. Byli u vzniku dnes již jen poutního místa Vřesová Studánka či neexistujících objektů rozhledny a chaty na Králickém Sněžníku. Budovali lesní úzkokolejky k ekologické těžbě dřeva. Podnikali v lehkém průmyslu. Velkorysý koncept objektu Nových Zámků, který v současnosti slouží sociálnímu ústavu, s rozsáhlým krajinářským areálem má dodnes částečně dochované původní romantické malé stavby.

Výstava se nachází v prostorách naproti pokladny hradu. Otevřena bude denně mimo pondělí od soboty 15. 5. 2021 vždy od 10 do 15 hodin.


Poslední změna 13. 05. 2021 13:05:31