Hejtmanství jednalo se starosty a Lesy ČR o rušení lesních správ

20. 11. 2020

Olomoucký kraj vyslyšel žádosti starostů z Jesenicka a zorganizoval videokonferenci, jejímž tématem bylo rušení některých lesních správ na severu regionu. K tomuto kroku se rozhodly Lesy ČR. Účelem konference, do které se zapojilo na dvacet účastníků včetně hejtmana Olomouckého kraje, generálního ředitele státního podniku Lesy ČR, náměstka ministra zemědělství i samotných starostů, byla hlavně výměna informací.

„Právě informace v souvislosti s plánovaným rušením lesních správ chyběly starostům nejvíce. V tomto směru byla videokonference velmi přínosná, protože si jednotlivé strany vysvětlily postoje a zároveň došlo k vyjasnění mnoha pochybností,“ uvedl Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Lesy ČR se v kraji starají zhruba o šestačtyřicet procent všech lesních ploch. Na Jesenicku plánují zrušit polovinu svých správ – zůstat by měly jen tři. Starostové z Jesenicka mají obavy z negativních dopadů na péči o lesy, zatímco společnost Lesy ČR zdůrazňuje ekonomické úspory.

„Účastníci jednání se dohodli, že ve výměně informací budou pokračovat. Už jen proto, že všechny obavy ze strany obcí zatím rozptýleny nejsou. Rovněž požadavek kraje, aby Lesy ČR s rušením správ počkaly, nebyl vyslyšen,“ dodal Šmída.    

Hejtmanství jednalo se starosty a Lesy ČR o rušení lesních správ


Poslední změna 20. 11. 2020 12:37:29