Festival Olmützer Kulturtage 2021 – 7. olomoucké dny německého jazyka

Datum13.-30. 10. 2021
Místo konánírůzná místa
WWWwww.vkol.cz/udalosti-a-akce/festival-olmutzer-kulturtage-2021
OrganizátorVědecká knihovna v Olomouci, katedra germanistiky, Rakouské centrum UP, sekce německého jazyka ÚCJ PF UP

Světelná instalace na nádvoří Zbrojnice, německé filmy, komentované procházky, výlety, výstavy, přednášky, autorská čtení i diskuze s ekology – to vám od 13. do 30. října nabídne sedmý ročník festivalu Olmützer Kulturtage, který si dal za úkol připomenout společné česko-německé kořeny Olomouce a zdejší kultury.

Tématem letošního ročníku je gender a udržitelnost, což se promítne i do programu. Například se můžete těšit na debaty s německými ekology z Umwelzentra v Drážďanech a jejich českými protějšky ze Sluňákova. Věnovat se budou vodě či ptákům z našich dvorků a zahrad. Divácky velmi atraktivní bude už samotné zahájení festivalu, nádvoří Zbrojnice totiž rozzáří světelná instalace Mehr Licht.

Tématu genderu se bude věnovat například 14. října prezentace německého feministického časopisu Naturtrüb v Sophies Cafe. Chybět ale nebudou ani stálice programu, jako jsou semináře pro učitele, komentovaná procházka po Libavsku či připomenutí německé historie Olomouce. Samozřejmostí je už také spolupráce se školami. V této sekci nabídne festival dokumenty, besedu s pamětníkem totálního nasazení, besedu s německými pamětníky vysídlení či městskou rallye s ekologickými otázkami a pokračovat bude i Kinderklub v knihovně.

Festival Olmützer Kulturtage pořádá Vědecká knihovna v Olomouci ve spolupráci s katedrou germanistiky, Rakouským centrem Univerzity Palackého a sekcí německého jazyka ÚCJ Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.
 


Poslední změna 06. 10. 2021 12:39:54