Dráteníkův rok

Datum11. 05.-27. 06. 2021
Místo konáníMuzeum Komenského v Přerově
OrganizátorMuzeum Komenského v Přerově

Co všechno lze vytvořit z obyčejného drátu s pomocí jednoduchého nářadí a trochou trpělivosti, výborně ilustruje putovní výstava Dráteníkův rok, kterou se Muzeu Komenského v Přerově podařilo zapůjčit od skupiny osmi novodobých drátenických mistrů.

Svou zručnost v prostorách zámecké galerie představí Lada Borecká, Věra Studená, Ladislav Šlechta, Věra a Josef Pichovi, Monika Sochůrková, Alena Kulhánková a Zdeněk Slavata. Ti své drátenické umění společně vystavují již od roku 2011 a svá díla již představili v řadě muzeí a galerií po celé České republice a jedenkrát i na Slovensku. Výstava v Přerově je již 24. představením této unikátní drátenické kolekce.

Výstavu navíc doplňuje „historický koutek“ zapůjčený od dráteníka Aleše Kulhánka z Pardubic. Zde najdete ukázku toho, co vytvářeli dávní dráteníci, kteří nabízeli své služby a výrobky na svých nesnadných cestách za výdělkem po celém světě. Za zmínku pak také stojí kolekce starobylých pohlednic s drátenickou tématikou a ukázky katalogů drátenických manufaktur z počátku 20. století. 


Poslední změna 20. 05. 2021 15:54:32