Hejtmani už ví, co musí udělat nová vláda

23. 11. 2017

Kraje budou letos potřebovat další peníze na to, aby mohl pokračovat růst mezd pracovníků v sociálních službách, učitelů i opravy silnic. Hejtmani o tom minulý týden jednali v Jihlavě. Peníze musí uvolnit nová vláda.

„Nízké mzdy byl léta opomíjený problém. A netýká se to jen sociálních služeb a zdravotnictví, kraje budou peníze potřebovat také na navýšení platů řidičů autobusů,“ uvedl po zasedání Rady Asociace krajů ČR Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmani probírali na Vysočině nutnost pokračovat v opravě a modernizaci silniční sítě. Zatímco dříve stát krajům na tuto oblast přispíval, na příští rok zatím Státní fond dopravní infrastruktury s žádnými dotacemi nepočítá. „To je pro nás naprosto nepřijatelné. Lidé potřebují mít jistotu, že se stav silnic nižších tříd bude stále zlepšovat,“ upozornila předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Hejtmani navíc chtějí, aby dotace pro místní samosprávu mohly rozdělovat přímo kraje, a ne stát, jak je tomu dosud. „Přineslo by to zjednodušení celého systému, vyřizování dotací by bylo rychlejší a efektivnější,“ vysvětlil Okleštěk.

Kraje už ví, co musí udělat nová vláda


Poslední změna 01. 12. 2017 13:30:42