Festival staré hudby Baroko 2023

16. 06. 2023

26. ročník festivalu, který založil v roce 1998 muzikolog a skladatel Tomáš Hanzlík, je dramaturgicky zaměřen  na českou hudbu a opery s původními českými texty z období baroka, klasicismu a raného romantismu. Vedle novodobých premiér oper (Míča, Jírovec) a kantorské hudby (Milčinský, Matějka) jsou zařazeny dva písňové recitály, jako nejtypičtější projevy českého národního obrození (Dietrich, Martinovský). Poprvé po mnoha letech se tak odkryjí opomíjené kořeny a východiska naší moderní hudební kultury.

Netradičně je festivalová řada obohacena také o parodický muzikál o vpádu baroka do Čech (Pudl a Pudr).  Na festivalu vystoupí řada renomovaných sólistů a specializovaných souborů staré hudby (Musica Florea, Ensemble Damian, Geisslers Hofcomoedianten, Paul Leenhouts, Petra Matějová, Petra Poláčková, Dora Pavlíková, Jan Tuláček, Ondřej Holub ad.). Vystoupení barokního ansámblu z amerického Texasu bude kromě Olomouce reprízováno také v Zábřehu a Šternberku.

Vlastivědná společnost muzejní v Olomouci byla dlouhodobě spolupořadatelskou institucí festivalu a od roku 2023 se stala jeho hlavním pořadatelem.

Festival staré hudby Baroko 2023


Poslední změna 10. 07. 2023 09:31:00