Dotační řízení na rok 2013

10. 01. 2013

Vláda České republiky i v letošním roce nereflektovala krizovou situaci v sociálních službách a do návrhu státního rozpočtu na rok 2013 určila na poskytování sociálních služeb pouze něco přes šest miliard korun. Výše této částky se samozřejmě odrazila ve výši finančních prostředků za státního rozpočtu určených na poskytování sociálních služeb pro Olomoucký kraj (tzv. „směrné číslo“). To pro letošní rok činí 441, 5 mil. Kč, což je o 41 mil. Kč méně ve srovnání s výší finančních prostředků vyplacených sociálních službám v Olomouckém kraji v roce 2012.

Takto snížený objem finančních prostředků vyčlenilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR pro Olomoucký kraj i přes to, že do financování sociálních služeb vstoupilo navíc několik dalších proměnných, které rovněž značně snižují skutečnou výši finančních prostředků pro poskytovatele sociálních služeb – jedná se zejména o zvýšení DPH, ukončení individuálního projektu na financování vybraných služeb sociální prevence v kraji, převedení některých služeb s celorepublikovou/nadregionální působností, které byly dosud hrazeny z jiných zdrojů do tohoto dotačního programu apod.

Je nereálné, aby bylo možno sociální služby v Olomouckém kraji poskytovat v optimálním rozsahu a kvalitě s takovýmto objemem finančních prostředků, proto bude Olomoucký kraj v rámci dotačního řízení pro rok 2013 požadovat po MPSV poskytnutí dotace ve výši 595 mil. Kč – dle Olomouckého kraje se jedná o nejnižší možný objem finančních prostředků nutný k udržení stávající sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji.

Deficit ze strany státu dlouhodobě podhodnocené sociální oblasti se z důvodu stále se snižující dotace ze státního rozpočtu prohlubuje od roku 2011. Kraje nemají zdroje, ze kterých by mohly tyto služby při současném výrazném propadu svých příjmových částí rozpočtů spolufinancovat.


Poslední změna 10. 01. 2013 17:37:06