Bude obnoven Sophiin pramen?

28. 06. 2017

Lázeňský areál na Gräfenberku prošel v posledních letech mnoha proměnami a získává stále více na kráse. Společnost Vincenze Priessnitze, která se o rozlehlý přírodní komplex zčásti stará, nyní přichází s další zajímavou novinkou. Zaniklý Sophiin pramen na promenádě hodlá obnovit s pomocí veřejnosti. Crowdfundingová kampaň byla právě v těchto dnech spuštěna na stránkách https://www.hithit.com/cs/project/3596/kde-prameni-moudrost.

„Areál jesenických lázní patří k nejrozlehlejším v ČR a nabízí odpočinek a zvelebené přírodní prostředí všem bez rozdílu a zdarma. Rozhodli jsme se tento komunitní rozměr zohlednit a nabídnout veřejnosti možnost podpořit proměnu dalšího místa přímo na promenádě. Na výsledek souboje mezi gräfenberským patriotismem a tradiční místní skepsí jsme sami velmi zvědaví,“ uvádí iniciátor projektu Tomáš Rak.

Cílová částka kampaně s názvem „Kde pramení moudrost“ je 155 500 Kč, sbírka poběží až do 2. července.  Přispět lze nejméně stokorunou, přispěvatelé obdrží odměny ve formě knih a dalších drobných artefaktů spojených s lázněmi. Za desetitisícové částky se pak dárcům nabízí i možnost být uveden na pamětní desce u obnoveného pramene.

Společnost Vincenze Priessnitze pečuje o odkaz zakladatele lázní včetně obnovy drobných památek, stála například za vznikem populárního balneoparku. Sophiin pramen vznikl v roce 1899 a nesl jméno manželky zakladatele lázní Vincenze Priessnitze. Později byl přejmenován na pramen Na Kolonádě, již několik desítek let je zcela nenápadným zchátralým pomníkem.

sp.jpg


Poslední změna 28. 06. 2017 11:44:52