Už popětadvacáté se obce utkají o titul Vesnice roku Olomouckého kraje

29. 05. 2019

Celkem třináct obcí se letos přihlásilo do krajského kola soutěže o nejlepší vesnici. V termínu od 3. do 7. června tak hodnotitelská komise navštíví Babice, Bělotín, Býškovice, Dobrochov, Grymov, Partutovice, Radvanice, Svésedlice, Štíty, Tištín, Troubky, Veselíčko a Vrchoslavice.

Přihlášené obce budou soupeřit v oblastech, jako je společenský život, aktivity obyvatel, péče o stavební fond a celkový obraz vesnice. Komise se bude zajímat také o občanskou vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péči o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Pavel Šoltys.

Vítěze vyhlásí hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk v pondělí 17. června na tiskové konferenci v kongresovém sálu Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Olomoucký kraj soutěž o vesnici roku dlouhodobě podporuje a její účastníky také odměňuje.  V letošním roce jsme uvolnili z krajského rozpočtu 850 tisíc korun. O šest set tisíc korun se podělí vesnice na prvním, druhém a třetím místě. Zbytek si mezi sebe rozdělí další úspěšní soutěžící,“ sdělil hejtman Okleštěk.

Slavnostní ocenění vítězů proběhne v pátek 19. července ve vítězné obci. Do celostátního kola soutěže postoupí za každý kraj jedna vesnice. Vyhlášení celorepublikových výsledků se odehraje 14. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Vesnicí Olomouckého kraje roku 2018 se stala obec Šumvald
Soubor typu pdfVesnice roku 2019 - harmonogram činnosti krajské hodnotitelské komise(357,4 kB)stáhnout


Poslední změna 05. 08. 2019 10:07:13