Studie mapuje možnosti vzniku malých vodních nádrží v kraji

21. 01. 2022

V rámci podpory aktivit, které směřují k zadržování vody v krajině, si hejtmanství nechalo zpracovat novou územní studii. Dokument s názvem Malé vodní nádrže a retenční potenciál krajiny na území Olomouckého kraje řeší prostorovou analýzu území s vymezením vhodných lokalit pro případný vznik malých vodních nádrží. Postavit je bude možné na základě aktuálních dotačních titulů.

„Malé vodní nádrže mají tu výhodu, že jejich vybudování nepodléhá stavebnímu povolení, ale stačí pouze ohlášení vodoprávnímu úřadu, což výrazně urychluje celý proces výstavby. Tyto nádrže slouží například k posílení celkové odolnosti krajiny, zelené infrastruktury v území, mimoprodukčních funkcí lesa a hydrologické sítě vůči negativním dopadům změny klimatu,“ vysvětlil Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, územního plánování a rozvoje venkova.

Studie ukazuje místa, která jsou v kraji vhodná pro potenciální stavbu nádrží do velikosti 2 hektarů s výškou hráze do 2,5 metru.

„Materiál je určen především obcím. Rozpracován byl zatím pro území obcí s rozšířenou působností (ORP) Prostějov, Šumperk a Uničov. V případě většího zájmu z jiných ORP je možné nabídnout podrobnější zpracování i jim,“ dodal náměstek Šafařík.

Analýza je přístupná na webových stránkách Olomouckého kraje v sekci územního plánování: www.olkraj.cz/uzemni-studie-male-vodni-nadrze-cl-5493.html

ilustrační foto


Poslední změna 21. 01. 2022 08:51:57