Rok od uzavření části Litovelska a Uničovska. Kraj v boji s koronavirem nepolevuje

16. 03. 2021

Přesně před rokem uzavřeli hygienici kvůli podezření na vyšší výskyt nemoci covid-19 oblast na Litovelsku a Uničovsku. Obyvatelé jednadvaceti měst a obcí mohli místo svého trvalého pobytu opustit jen na základě výjimky. Olomoucký kraj začal okamžitě řešit dílčí problémy, které opatření vyvolalo.

„Bylo to pro nás něco úplně nového. Ze dne na den jsme museli řešit řadu problémů například se zajištěním zásobování, dodávek ochranných pomůcek a dezinfekce nebo i psychologické pomoci. Dělali jsme všechno pro to, abychom lidem v uzavřené oblasti co nejvíce ulehčili život,“ řekla vedoucí krajského oddělení krizového řízení Alena Hložková.

V současné době je kraj dostatečně zásoben ochrannými pomůckami, které v případě potřeby distribuuje do sociálních zařízení, škol či dětských domovů. Aktivně se podílí na očkování v sociálních službách v celém regionu a připraven je i na testování studentů ve školách. Samozřejmostí jsou každotýdenní pracovní setkání hejtmana se zástupci nemocnic, videojednání se členy vlády a zasedání krizového štábu. To vše za jediným účelem – postarat se o to, aby dopad koronavirové pandemie na obyvatele kraje byl co možná nejmenší.

„Od mého nástupu do funkce je to právě řešení koronavirové krize, čím se zabývám denně. Zatímco před rokem byly hlavním symbolem března roušky, tak v roce 2021 je to téma očkování. Na masivní vakcinaci jsme v Olomouckém kraji připraveni a díky spolupráci očkovacích center, praktických lékařů i měst v regionu to zvládneme naprosto bez problémů. Takže teď už jenom nedočkavě vyhlížíme vládou garantovaný zvyšující se přísun schválených vakcín,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Kraj také už bezmála rok pravidelně aktualizuje webové stránky KrajPomaha.cz, kde lidé najdou všechny podstatné informace k onemocnění covid-19 a k očkování.

Rok od uzavření části Litovelska a Uničovska. Kraj v boji s koronavirem nepolevuje     Archivní foto


Poslední změna 16. 03. 2021 17:26:26