Nemocnice mají připraven dostatek lůžek, ujistili jejich ředitelé

27. 03. 2020

Také v pátek 27. března se hejtman Ladislav Okleštěk sešel s řediteli všech nemocnic v Olomouckém kraji.  Hlavní téma další pravidelné schůzky bylo jasné - aktualizace informací o společném postupu v souvislosti s epidemií koronaviru. Kromě zástupců nemocnic hejtman každý den komunikuje také se starosty obcí a šéfy krizových štábů. Probíhají i časté videokonference s hejtmany ostatních krajů.

S řediteli nemocnic pravidelně řešíme především počty lůžek pro zasažené pacienty. V tuto chvíli jich máme v záloze dvě stě. Dalších sedmdesát je pak možné připojit na plicní ventilátor. Pokud si to situace vyžádá, jsme připraveni kapacitu lůžek ještě navýšit,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Hejtmanství navíc pokračuje v distribuci ochranných pomůcek lidem, kteří v boji s koronavirem stojí v první linii. V pondělí 23. března zamířila do celého kraje další zásilka roušek a respirátorů. Po dohodě s hygieniky a epidemiology šla největší část dodávky zdravotníkům, hasičům, záchranářům a také do sociálních služeb. „Například pracovníci v sociálních službách po celém kraji dostali v pondělí 150 000 roušek. Ve čtvrtek jsme jim poslali dalších téměř 50 000 respirátorů a dva tisíce litrů dezinfekce,“ uvedl hejtman.

Přibylo také míst, kde se provádí odběry. Kromě devíti statických, například u nemocnic nebo v lokalitě Nové Zámky u Litovle, fungují i dvě mobilní stanoviště zdravotnických záchranářů. Díky tomu roste počet testovaných lidí. Stále platí, že o provedení odběru rozhodují hygienici nebo praktičtí lékaři.

Ve vyhodnocování odebraných vzorků je už kraj zcela soběstačný. V tomto týdnu byl totiž ve spolupráci s fakultní nemocnicí spuštěný provoz laboratoře olomoucké Univerzity Palackého, která má kapacitu až tisíc vzorků. Vzorky se testují také v laboratoři prostějovské nemocnice,“ dodal Okleštěk.

Nemocnice mají připraven dostatek lůžek, ujistili jejich ředitelé


Poslední změna 27. 03. 2020 16:15:24