Největší záhady a tajemství světa

Datum31. 01.-30. 08. 2020
Místo konáníVlastivědné muzeum v Olomouci
OrganizátorVlastivědné muzeum v Olomouci

Na této exkluzivní výstavě budou moci návštěvníci zhlédnout unikátní a běžně nepřístupnou sbírku spojenou s nejtajemnějšími předměty všech světadílů světa.

I přes skutečnost, že se jedná jen o kolekci kopií mistrovských a výstavních replik, faksimilií a reprodukcí, bylo velmi náročné je na výstavu zajistit. Pro zajištění všech exponátů bylo nutné doslova proletět celý svět a propojit se s TOP odborníky nejen několika zemí Evropy, ale i USA, Indie, Austrálie, Hondurasu a Číny.

Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa „Voynichova rukopisu“, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu největší rukopisné knihy světa – Codexu Gigas nebo-li Ďáblovy bible.

Starověký původ mají další vystavené exponáty, opět jako repliky: tzv. první počítač – mechanismus z Antikythéry, Sumerská hvězdná planisféra pravděpodobně zachycující původ biblické zkázy Sodomy a Gomory, dosud nevyluštěný Krétský disk nebo tajemná Tutanchamonova stříbrná pohřební trubka někdy přezdívaná jako „hudební zbraň hromadného ničení“.

Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Zajímavostí je, že původní téměř 9kg krystal pochází velmi blízko místa nálezu samotné lebky.

Největší záhady a tajemství světa


Poslední změna 12. 05. 2020 13:58:23