Nejlepší knihovnicí Olomouckého kraje je Lenka Drechslerová

22. 09. 2020

Obecní knihovna v Rapotíně patří mezi menší bibliotéky. Přesto tu mají otevřeno od pondělí do soboty a čtenáři si kromě knížek a časopisů mohou půjčit také e-čtečku, interaktivní publikace nebo stolní hry. Samozřejmostí je spolupráce se základní i mateřskou školou nebo místními spolky. Za snahu udržet knihovnu na vysoké úrovni získala její pracovnice Lenka Drechslerová v úterý 22. září titul Nejlepší venkovský knihovník Olomouckého kraje 2020.

Ocenění je pro mě opravdu velké překvapení a radost zároveň. Na druhou stranu jde také o obrovskou odpovědnost, protože udržet naši knihovnu na vysoké úrovni, není jednoduché. Dělám to však s láskou a citem, to samé přeji také všem ostatním knihovníkům,“ řekla po vyhlášení výsledků Lenka Drechslerová.

Druhé místo obsadila Kateřina Trundová z knihovny v Protivanově. Třetí skončila Libuše Veselková, která působí v knihovně v Medlově. Nominován letos nově mohl být pracovník jakékoliv obecní knihovny, která sídlí na území kraje a v níž počet úvazků nepřesahuje jedno pracovní místo.

„Práce knihovníků si opravdu vážím. Je téměř pravidlem, že jí věnují všechen svůj volný čas, jsou nápadití a dávají do ní srdce. To je v obcích, kde je knihovna v mnoha případech jediným centrem kulturního a společenského dění, velmi důležité,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast kultury, sportu a památkové péče Petr Vrána.

Odborná porota hodnotila osobnost knihovníka, péči o knihovnu a snahu o její propagaci. Důležitá byla také míra spolupráce s obcí a školami.

„Pro letošek jsme malinko upravili pravidla hodnocení. Ze všech nominovaných jsme vybrali pět nejlepších, které odborná komise navštívila a na základě osobní zkušenosti pak zvolila trojici knihovníků k ocenění,“ vysvětlila ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci Iveta Tichá.

V Olomouckém kraji je celkem 480 půjčoven knih. Hejtmanství letos jejich provoz podpořilo téměř dvanácti milióny korun. Prostřednictvím dvou dotačních titulů pak přispělo také na jejich rekonstrukci nebo obnovu kulturního zázemí.

Nejlepší knihovnicí Olomouckého kraje je Lenka Drechslerová
Nejlepší knihovnicí Olomouckého kraje je Lenka Drechslerová


Poslední změna 23. 09. 2020 07:39:40