Kraj má nový rozpočet. Více peněz půjde na platy i na dopravu

20. 12. 2019

Olomoucký kraj má od pondělí 16. prosince nový rozpočet na rok 2020. Ten počítá s výdaji ve výši zhruba šest miliard korun, které budou krýt o něco nižší příjmy. Rozdíl se vyrovná z přebytků hospodaření za letošní rok.

„Programové prohlášení Rady Olomouckého kraje je manuál, podle kterého stavíme. A rozpočet je sklad, kam si chodíme pro materiál, abychom měli dílo z čeho postavit. Myslím, že na příští rok jsme dobře předzásobeni,“ řekl po schválení rozpočtu krajským zastupitelstvem Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Více peněz půjde na zajištění dopravní obslužnosti – zhruba 1,4 miliardy korun, i do sociální oblasti. Krajský rozpočet počítá také s růstem platů ve svých organizacích, jakými jsou například domovy pro seniory. Další investice zamíří do oprav vozovek nebo na modernizaci zdravotnických zařízení. O čtvrtinu vzroste objem peněz vyčleněných na dotační projekty.

Celkový objem investic pro příští rok dosáhne 1, 178 miliardy korun. Zároveň s tím opět klesne dluh kraje, který hejtmanství zdědilo z minulosti,“ dodal Jiří Zemánek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

S detailní podobou schváleného rozpočtu se lidé mohou seznámit na webových stránkách olkraj.cz.

Kraj má nový rozpočet. Více peněz půjde na platy i na dopravu


Poslední změna 20. 12. 2019 09:34:19