Konference WE CONNECT propojila podnikavé hlavy regionu. Nabídla zkušenosti a příběhy z praxe

11. 11. 2022

Olomoucký kraj jako místo, kde se propojuje tvůrčí myšlení, excelentní věda a inovativní business. Přesně na to chtěla upozornit konference WE CONNECT, kterou pořádalo Inovační centrum Olomouckého kraje (ICOK). Její první ročník se uskutečnil v prostorách Pevnosti poznání v Olomouci.

„Olomoucký kraj nejsou jen tvarůžky, hory a Haná. Je to region se špičkovou vědou, inovativním businessem, ale především je to místo, kde lidé s nápadem, odvahou a touhou po nových věcech mohou najít své uplatnění,“ zmínil v úvodním slovu Jan Šafařík, předseda správní rady ICOK a náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje. 

Celodenní program nabídl tři tematicky rozdělené bloky. V tom prvním se hostům představily špičky ve svém oboru z akademického prostředí. Druhý blok přinesl panelovou diskusi k tématu udržitelného rozvoje regionu a potenciálu Olomouckého kraje. Mezi diskutujícími na podiu nechyběl ani zástupce největšího poskytovatele zdravotní péče v regionu, Fakultní nemocnice Olomouc. Náměstek ředitele pro oblast informačních technologií Antonín Hlavinka prozradil, že v nemocnici připravují podporu elektromobility a chystají zavést službu sdílené jízdy pro zaměstnance. Skrze digitální zdravotnictví pak umí specializovaná centra pomáhat i v regionech mimo krajské město. „Jsme pravděpodobně první v České republice, kde studenti čtvrtých ročníků lékařských oborů musí povinně studovat základy digitálního zdravotnictví. Automatizace, informatika, digitalizace, to jsou oblasti, ve kterých odborníci chybí. My jim nabízíme možnost pracovat na projektech, které zachraňují životy,“ uvedl Antonín Hlavinka.

Odpolední část pak vyprávěla příběhy aktivních lidí z regionu – od startupu k udržitelnému podnikání. Mezi těmi, kdo se podělil o své zkušenosti byla i Dominika Sokolová, zakladatelka startupového projektu Festada. Ta na trh uvedla ojedinělou aplikaci umožňující farmářům digitalizovat informace o chovu ovcí a koz. „Jsou to digitální karty, kde jsou o zvířeti veškeré kompletní informace. Připojit se lze odkudkoli, celé stádo máte v kapse,“ řekla Dominika Sokolová. 

Konference se uskutečnila v rámci projektu Smart Akcelerátor Olomouckého kraje II., jejím pořadatelem bylo Inovační centrum Olomouckého kraje. „Naší ambicí a vizí je být prvním a přirozeným kontaktním bodem pro každého, kdo se chce podílet na pozitivních změnách a inovacích v Olomouckém kraji. Cílem konference bylo právě takové kreativní a podnikavé lidi vzájemně propojovat, inspirovat a iniciovat konkrétní změny, které mohou náš region posouvat,“ doplnil manažer inovačního centra Tomáš Dostál.  Akce se konala pod záštitou ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové, rektora Univerzity Palackého v Olomouci Martina Procházky a náměstka hejtmana Olomouckého kraje pro regionální rozvoj Jana Šafaříka.

Konference WE CONNECT propojila podnikavé hlavy regionu. Nabídla zkušenosti a příběhy z praxe
Konference WE CONNECT propojila podnikavé hlavy regionu. Nabídla zkušenosti a příběhy z praxe
Konference WE CONNECT propojila podnikavé hlavy regionu. Nabídla zkušenosti a příběhy z praxe


Poslední změna 11. 11. 2022 17:15:02